Procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa au reţinut 14 persoane, dintre care 11 poliţişti, pentru 24 de ore în cazul privind diverse fapte de corupţie. În prezent, cercetările sunt continuate de Parchetul Tribunalului Constanţa, împreună cu poliţişti delegaţi din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, împotriva tuturor celor 43 de persoane fiind începută urmărirea penală.
Potrivit procurorilor, după audieri care au durat mai bine de 12 ore, unsprezece din cei 39 de poliţişti cercetaţi au fost reţinuţi pe o perioadă de 24 de ore, lor adăugându-se şi trei civili din cei patru cercetaţi în acest dosar.
Conform unui comunicat al DGA, citat de Mediafax, în data de 25 iunie, în urma unei acţiuni de amploare desfăşurată sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, lucrătorii Direcţiei Generale Anticorupţie, în colaborare cu lucrători din cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, cu sprijinul Jandarmeriei Române, au făcut 50 percheziţii, atât la sediul Serviciului Poliţiei Rutiere Constanţa, cât şi la domiciliile unui număr de 39 agenţi de poliţie rutieră şi patru cetăţeni suspectaţi de comiterea unor fapte de corupţie.
Ei sunt învinuiţi de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi fals intelectual.
La începutul lunii februarie 2009, procurorii din cadrul Parchetului Tribunalului Constanţa au dispus delegarea lucrătorilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa, pentru efectuarea de activităţi specifice, în scopul stabilirii întregii activităţi infracţionale a agenţilor de Poliţie Rutieră, precum şi a celorlalte persoane implicate.
În urma activităţilor specifice executate în perioada februarie-iunie 2009, anchetatorii au stabilit că agenţii de poliţie, în mod repetat, au încălcat atribuţiunile de serviciu, favorizând anumite persoane, prin neaplicarea măsurile legale la regimul circulaţiei pe drumurile publice, traficându-şi influenţa pe lângă alţi colegi, în scopul de a nu fi aplicate sancţiuni unor contravenienţi.
De asemenea, au permis accesul la informaţii care nu sunt destinate publicităţii unor persoane neavizate, au intervenit în favoarea unor persoane pentru a nu le fi întocmit dosar penal sau pentru a nu li se suspenda permisul de conducere, au omis intenţionat inserarea în conţinutul procesului-verbal de contravenţie a unor elemente esenţiale, în vederea creării posibilităţii făptuitorilor de a contesta şi, ulterior, de a obţine anularea respectivului proces verbal, au procedat nelegal la anularea unor amenzi de circulaţie.
Cu ocazia percheziţiilor efectuate, au fost ridicate mai multe unităţi de calculator, documente şi înscrisuri, sume de bani, precum şi alte bunuri necesare soluţionării cauzei. (V.A.)
Citește pe Antena3.ro