x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator COPAC: Noul sistem de compensare a medicamentelor condamnă la moarte mii de pacienţi

COPAC: Noul sistem de compensare a medicamentelor condamnă la moarte mii de pacienţi

30 Iun 2010   •   00:00

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România, cu sediul la Braşov, a anunţat, miercuri, că noul sistem de compensare a medicamentelor "condamnă la moarte mii de pacienţi", întrucât îi va determina să renunţe la tratament pentru că nu îşi vor putea permite să plătească, scrie Mediafax.

Într-un comunicat al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) din România se arată că instituţia a constatat că intenţia manifestată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) de modificare a sistemului de compensare a medicamentelor este pe cale să devină realitate.

"Aplicarea acestui sistem de compensare va determina majoritatea pacienţilor să renunţe la tratament pentru că nu îşi vor putea perminte să plătească. Solicităm public CNAS să renunţe la acest sistem criminal care va conduce la moarte sute de mii de pacienţi", a afirmat Cezar Irimia, preşedinte COPAC, în comunicat.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România arată că, potrivit unui calculator al contribuţiei personale a fiecărui pacient, disponibil pe site-ul CNAS, la unele medicamente gratuite din programele de hepatită, diabet, HIV/SIDA sau transplant se aplică coplata.

"Astfel, în cazul unui medicament pentru hepatită cu substanţa activă Ribavirinum cu preţul de 15,8 lei, valoarea compensată este de doar 2,98 lei, iar contribuţia pacientului de 12,82 lei. Menţionăm că acesta este preţul unei doze, iar un pacient cu hepatită are nevoie (în funcţie de schema terapeutică aprobată de casa de asigurări de sănătate) de patru-şase pastile pe zi. Un calcul simplu arată că în acest caz, pacientul trebuie să plătească lunar minimum 1.538 de lei", se menţionează în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii COPAC dau ca exemplu un alt medicament cu substanţa activă Tacrolimusum necesar unui pacient transplantat care are un preţ de 8,68 de lei, din care valoarea compensată este de 4,9 lei, iar contribuţia pacientului de 3,78 lei.

Tot în cazul programului de transplant, în cazul medicamentului cu substanţa activă Posaconazolum, doza 40 de miligrame, cu preţul maxim de 2.974 de lei, valoarea compensată este de 49,89 de lei, iar contribuţia pacientului de 2.924 de lei.

"Deşi preşedintele CNAS ne-a dat nenumărate asigurări că pacienţii cronici nu vor fi afectaţi de noul sistem, inclusiv sâmbăta trecută, când a venit în rândul nostru la Conferinţa Naţională a Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, realitatea arată altceva. Am fost din nou minţiţi", a spus preşedintele COPAC.

×
Subiecte în articol: observator