x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Copilul a avut ghinion"

"Copilul a avut ghinion"

01 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
Politia din Constanta este multumita de tot ce s-a facut pentru gasirea micutului Redivan, de 2 ani si jumatate, ramas noaptea, imbracat sumar si ud, sub cerul liber si amenintat de animale salbatice. Realitatea o contrazice. Dar nu numai, ci si marturiile privind activitatea celor platiti sa ne protejeze.
DORU COBUZ

VICTIMA. Redivan a ajuns in mormant pentru ca nu a fost nimeni in stare sa-l gaseasca
Un baietel de doi ani si jumatate, Redivan Mustafa, s-a pierdut de fratii lui miercuri, 19 ianuarie. Parintii au alertat politia tarziu si spun ca mai intai au incercat sa-l gaseasca singuri pe baietel. Inspectorul principal Florea Ion a ajuns la fata locului in jurul orei 19:00 si si-a inceput munca prin culegerea de informatii. Dorea sa se convinga ca parintii sunt sinceri, ca nu au omorat sau vandut copilul. Apoi au fost facute formalitatile de dare in urmarire locala a baietelului.

Dupa cum chiar Florea Ion ne-a declarat, cautarile au inceput la ora 20:30 cu sprijinul a alti sase politisti si a oamenilor din micutul sat Padureni, comuna Dobromir. Satenii spun insa ca la fata locului au venit doar trei politisti si ca, la miezul noptii, au ramas singuri sa orbecaie pe dealuri si prin liziere in speranta ca-l vor gasi pe copil.

Atat seful Centrului Zonal de Politie Baneasa, inspectorul principal Florea Ion, cat si chestorul Traian Jipa, seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Constanta, au raspuns la intrebarea daca s-a facut tot ce era posibil pentru salvarea lui Redivan Mustafa cat se poate de hotarati: "Da. Tot". Tot ce poate spune inspectorul principal Florea dupa ce s-a trezit cu ziaristii si superiorii pe cap este ca: "Copilul asta a avut ghinion". Numai ca evidentele ii contrazic pe cei doi ofiteri.

MINCIUNI. Inspectorul Florea recunoaste ca in jurul orei 23:30 s-a dus pana in Baneasa sa transmita un raport privind cele intamplate si, spune, s-a intors repede in sat, unde a ramas pana la ora 2:00, cand s-a dus "la odihna". Numai ca o analiza a activitatilor agentilor de la fata locului facuta la ordinul chestorului Jipa consemneaza declaratia aceluiasi politist cum ca agentii MAI s-ar fi retras abia la ora 5:00. Aceeasi investigatie interna nu pomeneste nimic de raportul de la miezul noptii al inspectorului principal, ci doar de o confirmare telefonica a situatiei din teren in jurul orei 19:00. Ramane doar intrebarea pe cine a mintit Florea? Reporterii, superiorii sau in amandoua cazurile?

Intre timp, un copil de 2 ani si jumatate isi pierdea sansele de a fi gasit in viata, iar anchetatorii erau informati si constienti ca acesta era imbracat sumar si probabil ud, pentru ca se jucase la cismeaua din sat, dar si inconjurat de mistreti si sacali, despre care se stie ca populeaza zona. Metoda de scotocire folosita, respectiv cautarea celor mai probabile locuri unde s-ar fi putut afla copilul, nu a dat nici ea roade. Copilul a fost vazut ultima oara de doua femei chiar pe directia in care a fost gasit trupul, dar marturiile satencelor au fost stranse abia a doua zi. Identificarea locului unde a fost vazut ultima oara copilul ar fi ajutat la delimitarea unei arii exacte de cautare in functie de capacitatea de deplasare a micutului, care ar fi trebuit verificata metru cu metru.

INCOMPETENTA? Un caine de cautare a fost adus tot a doua zi, desi o conditie pentru folosirea eficienta a acestuia este sa nu treaca nimeni inaintea animalului prin zona cu urmele lasate de copil. Desi jandarmii sau trupele politiei de frontiera ar fi putut ajuta cu efectivele lor pentru o scotocire mai eficienta, dar si cu surse de lumina sau aparate cu vedere nocturna, nu au fost chemate de inspectorul Florea. Era de asteptat ca micutul sa faca soc termic sau sa adoarma (de banuit, in raport cu varsta baiatului), dar cautatorii s-au multumit sa "scotoceasca" pe diferite drumuri si cai de acces si sa il strige pe nume, desi s-ar fi cerut o cautare din om in om, doar asa ar fi putut fi gasit copilul adormit.

Nu s-a intamplat deloc asa insa. Asta in conditiile in care si seful de post din comuna Dobromir si inspectorul Florea recunosc ca, desi "nu sunt in masura sa se pronunte", nu era chiar atat de greu de banuit ca Redivan nu va supravietui primei nopti. Rezultatul: trupul micutului a fost descoperit abia 5 zile mai tarziu, din intamplare, la o distanta care doar cu generozitate ar putea fi calculata peste 1,5 kilometri, intr-un loc vizibil din sat.

DOLIU. Alis, verisoara lui Redivan, este unul dintre copiii cu care micutul se juca la cismea

FISA POSTULUI. Seful IJP Constanta, Traian Jipa, spune ca ancheta continua pentru a stabili ce s-a intamplat si ca se merge chiar si pe ipoteza ca trupul sa fi fost abandonat mai tarziu pe locul unde a fost descoperit cadavrul. Din pacate, Jipa si anchetatorii din cadrul IJP nu pot spune cu siguranta ca Redivan s-a aflat sau nu in acelasi loc tot timpul. Asta pentru ca la cautare nu s-au folosit decat foarte putine efective pregatite, seful "scotocitorilor", inspectorul Florea, folosind oameni din sat, fara pregatire. Pentru turci, in aceea zi era Kurban Bairamul, iar majoritatea cautatorilor erau rudele baietelului intrerupte din sarbatorire.

De altfel, unchiul micutului, Ismail Rezmi, ne-a povestit ca in cea de-a patra zi de cand Redivan a fost dat disparut, nu s-a mai intors nici un politist in sat sa participe sau sa asiste la cautari. Acesta ar fi aflat ca politistii au avut alte prioritati, respectiv furtul unor cai dintr-un alt sat al comunei. Chestorul Jipa spune ca poate dovedi cu rapoartele de activitate ca un astfel de furt nu a existat, iar agentii ar fi continuat cautarea.

Dupa cum spune chestorul Jipa, politistii nu au actionat intr-o maniera care sa nu ridice vreun semn de indoiala, pentru ca singura reglementare pentru astfel de situatii este o metodologie de cautare a obiectelor si persoanelor ratacite si nu exista vreun sistem de alarmare graduala in functie de gravitatea situatiei. Pe de alta parte, Traian Jipa spune ca in inspectorat nu exista persoane pregatite specific sa actioneze in astfel de situatii si nici dotarea minima. Lanternele folosite ar fi cumparate de agenti din bani proprii. Ofiterul de serviciu din cadrul IJP care a primit apelul de ajutor nu a reactionat pentru activarea unor forte suplimentare care sa faca fata unei situatii deosebite si sensibile, dar seful Inspectoratului nu are nici un repros sa faca subordonatilor sai. In schimb, trupul micutului zace sub pamant, platind pentru suficienta cu care cei platiti sa-l caute au tratat situatia.

Seful IJP, chestorul Traian Jipa, spune ca Florea si oamenii lui si-au respectat fisa postului. O fisa cam subtire, care "ne va proteja" si noua copiii, fratii sau nepotii, in cazuri asemanatoare

LA REPETITIE, COPILUL A FOST GASIT
Click pentru a mari imaginea
CONVINS. Seful IJP Constanta, Traian Jipa, spune ca s-a facut tot posibilul pentru gasirea lui Redivan
La doar o zi dupa ce presa locala reprosase politistilor modul in care au reactionat in cazul lui Redivan, acestia s-au confruntat cu o situatie asemanatoare. In ziua de 27.01.2005, in jurul orei 20:30, A. Nicolae (47 ani), din Tuzla, bolnav psihic, pe fondul unor discutii contradictorii in familie, a plecat de la domiciliu cu fiica sa, Daniela, in varsta de 2 ani si 6 luni, dupa care a venit in jurul orei 0:30. Fara copil. Lucratorii postului de politie, impreuna cu gardienii publici, s-au constituit in echipe de cautare, care au gasit copilul in aceeasi noapte, pe un drum de pamant, la aproximativ 2 kilometri de localitate. Stirea se regaseste pe buletinele informative emise de IJP, dar nimeni din cadrul Inspectoratului nu a putut spune de ce ratacirea lui Redivan Mustafa nu a fost prezentata presei, desi poate, astfel, s-ar fi putut antrena mult mai multi voluntari, eventual dotati cu caini si surse de lumina.

OARE?
"Noi trebuia sa folosim la maximum personalul propriu, sprijinul din sat si dotarea pe care o aveam"

EXPERIENTA
"Daca ar fi sa se produca din nou un astfel de caz, as sti ce as avea eu de facut... As sta eu, personal, pe loc si as lua terenul la cautare cu acul. Nu as pleca de acolo pana nu mi-ar creste barba pana la pamant"
Florea Ion - seful Centrului Zonal de Politie Baneasa
×