x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare: a fost depistată în Israel, Danemarca, SUA și Marea Britanie

O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare: a fost depistată în Israel, Danemarca, SUA și Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |    19 Aug 2023   •   12:40
O nouă variantă de COVID provoacă îngrijorare: a fost depistată în Israel, Danemarca, SUA și Marea Britanie

O nouă variantă de COVID, cu peste 30 de mutaţii în proteina spike, care ar putea să provoace un val de infecţii, îngrijorează oamenii de știință.

Varianta, denumită BA.2.86, a fost detectată prin secvenţiere genetică, deşi până în prezent au fost raportate doar câteva astfel de secvenţe. Prima a fost raportată în Israel, iar de atunci varianta a fost detectată în Danemarca şi în SUA.

În prezent, Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a confirmat că varianta a fost detectată şi în Marea Britanie, fiind astfel a cincea secvenţă de acest tip din întreaga lume care a fost raportată.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat joi că o desemnează ca fiind o „variantă sub monitorizare” - în timp ce Centrul americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC) a raportat în mod similar că urmăreşte îndeaproape această variantă după ce a fost descoperită în Michigan.

În prezent, nu este clar dacă varianta provoacă forme mai grave decât cele anterioare sau dacă va lua amploare şi va deveni forma dominantă a virusului.

Dar numeroasele sale modificări genetice - are peste 30 de mutaţii în proteina spike în raport cu varianta predominantă actuală - şi detectarea sa în mai multe ţări, a pus oamenii de ştiinţă în alertă.

„Aş fi foarte surprins dacă nivelurile ridicate de imunitate a populaţiei nu ar continua să ne protejeze bine împotriva bolilor grave. Dar, per total, aş spune că este relativ probabil ca această variantă să provoace un val de infecţii, chiar dacă în acest moment este imposibil de spus exact cât de mare şi, de asemenea, care va fi impactul asupra spitalizărilor”, a spus profesorul Tom Wenseleers, biolog evoluţionist la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: COVID variantă nouă