x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cozma nu putea fi salvat, zic medicii

Cozma nu putea fi salvat, zic medicii

de Istvan Deak    |    22 Feb 2011   •   20:58
Cozma nu putea fi salvat, zic medicii

În cadrul şedinţei de ieri, de la tribu­na­lul Veszprem, unde sunt judecaţi vinovaţii pentru moartea lui Marian Cozma, judecătorul Nemeth Balazs a ascultat depoziţiile medicilor de pe ambulanţă care au încercat să îi sal­ve­ze viaţa handbalistului.

"În mo­men­tul în care am ajuns noi acolo, un tânăr cu experienţă medicală, care întâmplător era în acea seară acolo, îi oferea lui Cozma un masaj cardiac extern. Acesta nu prezenta bătăi cardiace şi nici mişcări respiratorii. Am încercat să îl resuscităm cu ajutorul unui defibrilator, însă aparatul nu indica nici un semn de viaţă.  Mai mult, la fiecare tentativă a noastră, inima pompa mai mult sânge prin rană. Atunci am observat că are o ra­nă şi în zona rinichiului", a spus unul dintre medici.

Colegul său a completat: "Situaţia era oarecum absurdă. În faţa localului Patriota erau foarte mulţi oameni. Unii plângeau, alţii se rugau, în timp ce unii ţipau. Am întâmpinat dificul­tăţi în a ne face meseria din cauza mul­ţimii. În acea nebunie unii au dat cu piciorul din greşeală în perfuziile lui Marian. În momentul în care am testat dacă pupila reacţionează la lumină, el nu a mai dat nici un semn de viaţă.

Procedura de resuscitare a durat aproxi­mativ 40 de minute. În jurul handbalistului s-a creat o baltă de sânge de o lungime de 8-10 metri. După ce am ajuns noi, au urmat alte două maşini de salvare. Una dintre ele transporta un bolnav însă, aflând prin staţie de gravitatea lucrurilor, au ales să vină în ajutorul nostru. Abia la spital, am aflat că e vorba de Marian Cozma."

Medicul de gardă care s-a ocupat de Marian Cozma a fost chiar directorul Spitalului Judeţean Veszprem. "Ne-am luptat pentru viaţa lui, însă nu a putut fi salvat. La spital l-am trans­portat şi pe un tânăr care nu mai vedea cu un ochi din cauza loviturilor pri­mite (Zarko Sesum). Starea lui Ivan Pesic, înjunghiat în rinichi, era cri­tică. Dacă nu ar fi fost operat pe loc, azi nu mai era în via­ţă."

Procesul Cozma a intrat într-o nouă fază. Începând de astăzi, ju­de­că­torii ţin şedinţe cu uşile închise. Vor depune mărturie martori foarte im­portanţi, a căror identitate va fi pro­tejată. La şedinţă nu vor participa nici măcar învinuiţii, ei fiind re­pre­zen­taţi de avocaţii lor.

×