x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul vrea creșterea salariului minim la 3.700 de lei. Când va intra în vigoare majorarea? Ciolacu: Facem bugetul noaptea, ca hoții

Guvernul vrea creșterea salariului minim la 3.700 de lei. Când va intra în vigoare majorarea? Ciolacu: Facem bugetul noaptea, ca hoții

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   22:37
Guvernul vrea creșterea salariului minim la 3.700 de lei. Când va intra în vigoare majorarea? Ciolacu: Facem bugetul noaptea, ca hoții

La întâlnirea cu sindicatele şi patronatele din cadrul Consiliului Naţional Tripartit, Guvernul a propus creşterea salariului minim pe economie de la 3.300 de lei la 3.700.

Potrivit Antena 3 CNN, executivul a propus o majorare a salariului minim brut la 3.700 de lei, de la 1 iulie 2024.

Patronatele ar dori creşterea să fie făcută în două etape, 3.500 de lei de la 1 iulie 2024 şi 3.700 de lei de la 1 ianuarie 2025.

"Propunerea noastră este 3.700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri. Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut”, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Proiectul bugetului pentru anul 2024 și perspectivele de creștere ale salariului de bază minim brut pe economie garantat în plată au fost principalele teme ale reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, anunţă un comunicat al guvernului.

În cadrul şedinţei, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a prezentat proiectul de buget pentru 2024, fundamentat pe o creștere economică de 3,4% din PIB și având în vedere o rată a inflației la sfârșitul anului de 4,6%.

Creșterea estimată a veniturilor se bazează pe aplicarea măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a aplicării soluțiilor de digitalizare și îmbunătățirea colectării.

"Așa cum am asigurat în repetate rânduri, nu vom crește taxe sau impozite”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Fondurile alocate pentru investiții vor fi mai mari decât cele din 2023, ajungând la 7,2% din PIB, a mai spus premierul.

Reprezentanții Guvernului, sindicatelor și patronatelor au avut consultări și cu privire la creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Guvernul a propus creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, inclusiv pentru salariații din agricultură și industria alimentară, și menținerea nivelului de 4.582 de lei pentru angajații din sectorul construcțiilor.

De cealaltă parte, sindicatele au propus ca salariul minim să crească încă din martie 2024, la 3.800 de lei, în timp ce patronatele au propus o creștere etapizată, la 3.500 de lei în iulie 2024 și apoi la 3.700 de lei în ianuarie 2025, urmând ca după aceea să se intre într-un mecanism nou de negociere, asumat prin PNRR.

Ședința Guvernului pentru buget a început joi la ora 21.10, deși era programată la ora 11.00.

Guvernul aprobă, joi seara, proiectul de buget pe 2024. "Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României", spune Marcel Ciolacu.

"O să facem un buget noaptea, ca hoții", a spus premierul, la începutul ședinței, făcând referire la ora târzie la care s-a reunit Guvernul.

"Adoptăm astăzi (joi - n.r) Bugetul de Stat pe 2024, unul axat pe investiții de circa 7% din PIB. Anul viitor, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică, iar creșterea investițiilor va fi dublă față de cea a consumului! Aici este, de fapt, cheia dezvoltării României!", a spus premierul Ciolacu. 

"Țintim o creștere economică de 3.4%, a doua cea mai mare din UE. Asta înseamnă 150 de miliarde de lei în plus la PIB-ul României față de acest an. Bugetul asigurărilor sociale, pe care îl aprobăm tot azi, probează că există bani atât pentru creșterea pensiilor de la 1 ianuarie cu rata inflației, de 13,8%, cât și pentru recalcularea pensiilor din 1 septembrie!

Sunt prevăzute și fonduri pentru a crește alocațiile și ajutoarele sociale. Majorăm, așa cum am promis, salariile profesorilor și există necesarul pentru o mărire de 5% în sistemul bugetar – nu și la demnitari”, spune Marcel Ciolacu.

El precizează că investițiile sunt de 120 miliarde de lei - „un record absolut după 1989”. 

"Avem cel mai mare buget din istorie la Educație, cu peste 21 miliarde lei mai mult față de 2023. La Transporturi, alocăm cu 27% mai mulți bani pentru a susține investițiile din infrastructură. Asta înseamnă 6,5 miliarde lei în plus pentru alte loturi de autostradă finalizate, trenuri electrice, vagoane noi și lucrări de modernizare a porturilor!

Există de asemenea suplimentări majore, între 30 și 50% în plus pentru Sănătate (inclusiv CNAS), Mediu și Dezvoltare. Aici vorbim despre Programul Anghel Saligny, unde alocăm cu 3,7 miliarde lei mai mult, dublu și ceva față de 2023! Există un plus de 10% și la investițiile din PNDL. Finanțăm masiv toate prioritățile guvernării: capitalul uman din educație, noi unități moderne în sănătate, dezvoltarea infrastructurii, protejarea mediului și modernizarea condițiilor de trai în comunitățile rurale! Toate sunt nevoi reale ale țării și răspund așteptării românilor", adaugă premierul.

"Am pretenții sporite de la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba"

De asemenea, el precizează că nu vor fi creșteri de taxe în 2024, majorarea de venituri fiind exclusiv efectul multiplicării economice a investițiilor și, evident, al luptei contra evaziunii. 

"Am pretenții sporite de la Fisc și Vamă în 2024, să-și facă mai bine treaba cu instrumentele digitale adecvate pe care le au acum, e-factura, e-transport, e-sigiliu. În plus, avem pe agendă azi decizii precum modificarea Codului Vamal, adoptarea Strategiei Anti-fraudă și un nou proiect de digitalizare la Ministerul de Finanțe.

Efectul cumulat trebuie să fie reducerea evaziunii și colectarea mult mai bună la buget. Avem un buget sustenabil: investiții de peste 7% din PIB, mai mari decât deficitul bugetar, programat la 5%! Iar inflația va continua să scadă, ați văzut că la noiembrie este deja la 6,7%, ținta noastră pentru 2024 este să scadă undeva spre 5-6%. Adică la jumătate față de momentul când am preluat mandatul de premier.

În paralel, continuăm reducerea cheltuielilor statului. Săptămâna asta am discutat reorganizarea a 6 ministere, săptămâna viitoare continuăm cu restul. În final, vor rămâne mai puține instituții, cu puncte unice de avizare a documentelor, reducând astfel birocrația", menționează Marcel Ciolacu.

"Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță"

De asemenea, el vorbește despre atingerea obiectivelor și pe 2023 și spune că vineri va fi depusă cererea de plată numărul 3 din PNRR.

"Trimitem și ultimele deconturi pentru banii europeni din exercițiul care se încheie la final de an. Iar în țară, respectăm ce am promis administrațiilor locale: azi alocăm bani pentru cheltuielile descentralizate la nivel de comune, orașe și municipii.

Am lăsat la final salariul minim pe 2024, care va crește cu siguranță. Propunerea noastră este 3700 de lei de la 1 iulie, ca să asigurăm cele 6 luni de predictibilitate mediului de afaceri.

Până atunci, păstrăm facilitatea de 200 de lei scutiți de taxe din salariul minim brut. Acest buget, votat de Parlament înainte de Crăciun, ne va permite în 2024 să investim sume fără precedent pentru a construi viitorul României", încheie Ciolacu.

 

 

×
Subiecte în articol: salariu minim majorare buget 2024