x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criminalii fără casă, liberi pe străzi

Criminalii fără casă, liberi pe străzi

de Diana Scarlat    |    26 Oct 2015   •   16:06
Criminalii fără casă, liberi pe străzi

Minorii infractori sunt protejaţi de noul Cod Penal, până la încălcarea drepturilor celorlalţi cetăţeni. Dacă sunt oameni ai străzii, se pot întoarce liberi pe stradă, chiar dacă au comis o crimă.

Prevederea care-i ţine pe minori cel mult în arest la domiciliu de la prima pronunţare a instanţei pe fond până la decizia definitivă lasă pe stradă criminali şi violatori periculoşi care află că au dreptul să ucidă fără să fie pedepsiţi. Mai mult, cei care au comis fapta pe vremea când erau minori pot sta în puşcărie doar până la împlinirea vârstei de 31 de ani, oricâte crime ar comite. Aceste prevederi ale noului Cod Penal au fost concepute pentru a fi în concordanţă cu Articolul 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv Dreptul la libertate şi siguranţă, dar chiar pe acestea le încalcă, în raport cu restul cetăţenilor. Cea mai gravă problemă în acest sens este legată de lipsa unor prevederi în cazul minorilor infractori care nu au casă, a oamenilor străzii care beneficiază de aceleaşi prevederi, dacă nu au împlinit 18 ani, astfel încât sunt lăsaţi pur şi simplu în libertate, până la ultima pronunţare a instanţei. Apoi, la împlinirea vârstei legale pentru eliberare, conform aceloraşi prevederi, se consideră că se pot reintegra în societate, deşi nu au posibilități reale de a-şi câştiga singuri existenţa.

Primele cazuri concrete
Sâmbătă, un minor a comis o crimă la Bistriţa. Adolescentul de 16 ani, care locuia într-o clădire dezafectată din oraş şi trăia din vânzarea deşeurilor reciclabile, a atacat o familie, în plină zi, pe stradă, şi a înjunghiat mortal o tânără de 19 ani. Pentru această crimă, omul străzii va sta în arest preventiv până la prima pronunţare pe fond a instanţei, apoi, conform prevederilor Codului Penal în vigoare, se va întoarce pe stradă, pentru următorii trei ani. Dacă va fi internat într-un centru pentru minori, victimele lui ar putea fi ceilalţi minori instituţionalizaţi. Nimeni nu este responsabil pentru ce va face în libertate sau într-un centru pentru copii fără adăpost. Nimeni nu răspunde nici pentru ce va face după ce va împlini 31 de ani.

Mediatizat, dar tot liber
Un alt criminal a ieşit deja din arest preventiv săptămâna trecută. Este vorba despre adolescentul care şi-a ucis iubita la Iaşi, în Parcul Copou, pe 1 martie 2015. El va sta în arest la domiciliu în următorii doi sau trei ani, până la decizia definitivă a instanţei. „Acestea sunt doar cazurile mediatizate, însă procurorii şi poliţiştii se confruntă deja cu mai multe astfel de cazuri în toată ţara şi nu pot face nimic”, a explicat, pentru Jurnalul Naţional, Dan Antonescu, specialist criminolog. Legea ar putea fi schimbată în favoarea cetăţenilor care vor deveni victimele acestor minori infractori, însă nimeni nu a avut încă o iniţiativă în acest sens.

Aceste prevederi trebuie să fie schimbate cu celeritate, pentru că sunt deja mai multe cazuri în ţară. Poliţiştii şi procurorii nu au dreptul să comenteze legislaţia. Sunt obligaţi să o aplice. Criminalii, violatorii şi hoţii minori beneficiază de aceste prevederi aberante care-i încurajează
Dan Antonescu, specialist criminolog

Aceste prevederi ar putea fi modificate, pentru a nu pune în pericol siguranţa cetăţenilor. Decizia ar trebui să fie luată de politicieni, înainte de a se ajunge la un număr mare de infracţiuni comise de către cei care au mai multe drepturi decât victimele lor.
Nu a luat nimeni în calcul varianta în care minorul criminal, violator sau hoţ este om al străzii. Instituţionalizarea lor înseamnă să fie trimişi în mijlocul altor minori fără familie care le-ar deveni victime.
 

×