Fostul primar din Baia Mare Cristian Anghel, condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie, va fi eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Maramureş a respins, marţi, recursul procurorilor DNA la sentinţa privind eliberarea condiţionată a acestuia, decizia fiind definitivă.
Tribunalul Maramureş a judecat, marţi, recursul făcut de procurorii DNA Cluj la sentinţa Judecătoriei Baia Mare care a dispus eliberarea condiţionată a fostului primar Cristian Anghel, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Procurorii DNA Cluj au cerut ca Anghel să rămână în arest deoarece este pericol social, în timp ce avocaţii apărării au depus în instanţă un memoriu semnat de peste 30 de colegi de detenţie ai lui Anghel, în care aceştia arată că fostul primar a avut o conduită ireproşabilă în închisoare.
Anghel a spus, în faţa instanţei, că ar dori să fie eliberat pentru că nu reprezintă un pericol social şi ar dori să îşi reia activitatea la catedră.
"Aş dori să îmi reiau activitatea la catedră, să îmi dau al doilea doctorat, merit să fiu liber şi să mă reintegrez în societatea pe care am condus-o timp de 17 ani. Eu cred că sunt reabilitat, am muncit peste 70 la sută din totalul perioadei de detenţie şi nu reprezint un pericol social", a spus Anghel.
Expertul în comunicare de la Tribunalul Maramureş Anamaria Miclăuş a declarat corespondentului MEDIAFAX că instanţa a respins recursul DNA, sentinţa fiind definitivă şi executorie, adică va fi pusă de îndată în aplicare.
"Fostul primar Cristian Anghel ar putea fi eliberat chiar în cursul zilei de marţi, după ce sentinţa va fi comunicată Penitenciarului Baia Mare. Procurorii DNA Cluj au depus la ICCJ o cerere de strămutare a dosarului privind cererea de eliberare condiţionată, iar dacă această cerere va fi admisă hotărârea Tribunalului Maramureş de astăzi (marţi - n.r.) va fi desfiinţată, dar deocamdată aceasta este executorie, adică se pune în aplicare", a spus Miclăuş.
Cererea de strămutare va fi judecată de ICCJ în 7 aprilie.
Cristian Anghel, la acea vreme primar PNL în Baia Mare, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la sfârşitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz în serviciu în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel că s-ar fi prejudiciat bugetul administraţiei municipale cu aproape 400.000 de euro.
Cristian Anghel a fost condamnat, la jumătatea lunii martie 2010, de Curtea de Apel Cluj, la doi ani şi jumătate de închisoare cu executarea pedepsei, după ce instanţele inferioare îl achitaseră.
Anghel a depus o contestaţie în anulare împotriva sentinţei Curţii de Apel Cluj.