x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cronica unei executii anuntate

Cronica unei executii anuntate

de Valentin Zaschievici    |    Veronica Micu    |    10 Mar 2005   •   00:00

La sfarsitul lunii februarie 1999, principalul fabricant romanesc de utilaj petrolier, Sterom Campina, a fost preluat de firma americana Precision Castparts Corporation, prin achizitionarea a 70% din actiuni.

Imediat dupa preluarea conducerii Sterom, americanii au inceput sa se "loveasca" de blocajele financiare, care afectau indeosebi industria grea si societatile comerciale de stat. Singurele solutii de supravietuire care puteau scoate la liman sute de astfel de firme comerciale, au fost circuitele compensarilor. Numai ca, pentru Sterom Campina un astfel de contract de compensare a insemnat "ingroparea" companiei prahovene in hatisul legislativ romanesc, si executarea silita a acesteia pentru plata a peste 35 miliarde de lei.

CONTRACTUL PAGUBOS. In aceste conditii, in 1999, cel mai important fabricant de utilaj petrolier primeste o oferta de compensare de la SC Delprint Prodimpex SRL, prin Dorin Ilie Rotariu, administratorul si reprezentantul acestei societati. Cum Delprint detinea o creanta in valoare de 2,9 miliarde de lei asupra Credit Bank, iar Sterom avea datorii curente catre aceasta banca, societatea prahoveana accepta propunerea si semneaza un contract de cesiune de creante. Toate bune si frumoase pana in momentul in care iese la iveala faptul ca societatea Delprint, practic, nu exista. Numarul de inregistrare la Registrul Comertului, respectiv codul unic de identificare s-a dovedit ca apartine unei alte firme, Metal Comercial SRL.

TRANSFER DE CREANTE. In urma demersurilor din justitie, finalizate in 2003, impotriva Delprint/Metal Comercial si a administratorului Rotariu, toate firmele asociate cu numele lui Dorin Ilie Rotariu si implicate in afacerile cu Sterom, ori au fost radiate, ori au intrat in procedura de faliment. In mai 1999, Sterom a facut primul transfer de creante pe care le detinea asupra SNP Petrom, in contul Delprint, creante a caror valoare a fost de 1,973 miliarde de lei. Surpriza a fost cand, la scurt timp dupa aceasta operatiune, societatii Sterom i s-a adus la cunostinta de catre BDO Conti Audit SA, lichidatorul Credit Bank, ca valoarea creantei Delprint asupra bancii nu era decat de 1,162 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, Sterom platise deja, in plus, 811 milioane de lei.

SENTINTA CU CANTEC. In a doua jumatate a anului 1999, Delprint da in judecata Sterom, pentru recuperarea restului de 1,007 miliarde de lei. Printr-o sentinta definitiva si irevocabila, pronuntata la 15 decembrie 1999, Judecatoria Sectorului 2 respinge cererea Delprint de poprire a unor creante detinute de Sterom asupra Petrom. Aceeasi sentinta este confirmata atat de catre Curtea de Apel Bucuresti, cat si de cea din Ploiesti. Cand cazul parea sa se fi incheiat, Delprint cesioneaza presupusa creanta asupra Sterom, catre Delroti Security Printing SA, din Ramnicu Valcea. Dupa o liniste de cinci ani de zile, in iunie 2004, aceasta societate actioneaza in judecata Sterom la Tribunalul Valcea. De aceasta data, actiunea initiata de Delroti Security, a vizat achitarea intregii creante, adica suma initiala de 2,98 miliarde de lei, care, actualizata camatareste, se ridica la peste 35 miliarde de lei. Surprinzator, instanta da castig de cauza societatii valcene, "scutind", insa, Sterom de plata unei parti din actualizarea cu inflatia, astfel incat Sterom n-ar mai trebui sa plateasca decat 23,6 miliarde de lei.

ACTE DISPARUTE DIN DOSAR
Reprezentantii Sterom sustin insa ca probele care atesta ilegalitatile comise in cursul executarii silite au disparut "misterios" din dosar. Mai mult, executorul si avocatul Delroti au cerut ca fondurile Sterom sa fie distribuite in contul personal al avocatului Decuseara, desi legea interzice acest lucru. Mai trebuie mentionat faptul ca, in contextul sistemului judiciar romanesc, in care procesele treneza ani de zile, in acest caz procesul de distribuire a fondurilor, contestat de Sterom, se doreste a se face cat mai devreme. Astfel, desi a fost programat pentru 21 martie 2005, la Judecatoria Ploiesti, se pare ca Sterom va fi "executata" mult mai devreme.
×
Subiecte în articol: observator miliarde sterom delprint