Judecătoria Miercurea-Ciuc a discutat, marţi, cazul extremistului Csibi Barna, trimis în judecată de procurori pentru promovarea însemnelor rasiste, fasciste şi xenofobe. Fapta care a declanşat acţiunea procurilor a avut loc în timpul Universităţii de Vară “Tusvanyos” din 2011.
Poliţiştii, asistaţi de un procuror, au confiscat atunci produsele expuse de Csibi Barna la standul său, tricouri cu harta Ţinutului Secuiesc sau cu mesaje precum “România, eu aşa te iubesc”, ataşat de o hartă a României din 1914. “Mi-au confiscat abuziv produse în valoare de 4.000 de ron”, a strigat Csibi la acea vreme. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, Csibi Barna este acuzat că a deţinut, promovat, comercializat şi confecţionat simboluri rasiste, fasciste şi xenofobe, faptă pedepsită prin articolul 4 al Ordonanţei de Urgenţă 31/2002 cu închisoare între 6 luni şi 5 ani.
Vrea un stat propriu
Cazul a mai fost pe rol în februarie şi martie, însă la această înfăţişare a luat cuvântul şi învinuitul Csibi Barna. “Trimiterea în judecată a avut loc în vara anului trecut după ce am depus mai multe plângeri împotriva confiscării abuzive şi solicitam restituirea produselor, ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum. Întregul demers îndreptat împotriva mea este o acţiune politică, deoarece produsele comercializate de mine se găsesc în comerţ şi sunt comercializate şi de alte persoane. În timpul audierilor, procurorul m-a întrebat ce părere am despre situaţia Ţinutului Secuiesc. Eu am spus răspicat că Ţinutul Secuiesc are dreptul la autodeterminare. Dacă suntem secui, atunci avem dreptul la propriul nostru stat”, a declarat Csibi Barna, citat de szekelyhon.ro.
Plângere împotriva premierului
“Pe produsele comercializate de mine nu se face referire la nici o rasă, comunitate religioasă, nici la vreo minoritate etnică sau sexuală. Singurele referiri sunt legate de anumite teritorii, fără caracter etnic sau rasist. Ele ar trebui tratate din perspectivă politică şi geografică”, a adăugat Csibi în faţa instanţei. Avocatul acestuia a solicitat instanţei să precizeze în ce fază se află plângerea penală depusă de Csibi împotriva premierului Victor Ponta, legată de declaraţiile făcute de liderul USL la o întâlnire din Topliţa din anul 2010, când ar fi declarat că “Ţinutul Secuiesc nu este România”. Următoarea înfăţişare din cadrul procesului va avea loc în data de 28 mai.
Istoric
Cetăţeanul român Csibi Barna s-a făcut cunoscut după ce l-a spânzurat simbolic, în 2011, pe Avram Iancu, în piaţa centrală din Miercurea-Ciuc. La finalul anului trecut, el a fost prezent la mitingul autonomist de la Sfântu Gheorghe cu o pancartă pe care scria: ”La revedere, România”. Înaintea Zilei Naţionale a României, Csibi a ieşit din nou pe străzile din Miercurea-Ciuc şi a prezentat două mesaje. Primul în limba română: “Moldova nu e România”, iar al doilea în engleză: “Opriţi expansionismul românesc”, căruia i-a asociat şi o hartă a României Mari. La începutul anului, el a fost în Republica Moldova pentru a comemora victimele secuieşti, la împlinirea a 538 de ani de la lupta de la Podul Înalt. Csibi nu a putut rata meciul Ungaria-România, astfel că a fost prezent la “mitingul” organizat în jurul stadionului “Ferenc Puskas” din Budapesta în seara zilei de 22 martie.