x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegerea vicepreşedintelui CSM, din nou amânată. Consiliul a amânat şi revocarea judecătorilor Ghica şi Danileţ

Alegerea vicepreşedintelui CSM, din nou amânată. Consiliul a amânat şi revocarea judecătorilor Ghica şi Danileţ

13 Feb 2013   •   08:41
Alegerea vicepreşedintelui CSM, din nou amânată. Consiliul a amânat şi revocarea judecătorilor Ghica şi Danileţ
UPDATE 9:07 - Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat din nou alegerea vicepreşedintelui CSM, funcţie pentru care şi-a depus candidatura doar judecătorul Adrian Bordea. Judecătorul Adrian Bordea a propus amânarea discutării acestui punct al ordinii de zi pentru o şedinţă ulterioară.

................

Consiliul Superior al Magistraturii va discuta în şedinţa plenului de astăzi atât cererile de revocare din funcţia de membru CSM a judecătorilor Alina Ghica şi Cristi Danileţ cât şi alegerea vicepreşedintelui Consiliului, calitate pentru care şi-a depus candidatura Adrian Bordea. Tot astăzi, se va lua în discuţie şi modificarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor din perspectiva intrării în vigoare a noului Cod de procedură civilă.

La finalul şedinţei plenului Consiliului de miercurea trecută, membrii forului au avut o discuţie informală legată de solicitarea Secţiei de judecători de a aborda alegerea vicepreşedintelui după dezbaterea cererilor de revocare în cazul celor doi membri CSM. Membrii Secţiei de judecători şi-au menţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu o zi.

Judecătorul Alexandru Şerban, membru ales în Consiliu, declarase, după şedinţa plenului,că nu s-a stabilit nici când se va discuta alegerea vicepreşedintelui CSM şi nici când vor dezbate cererile de revocare a celor doi judecători.

"Propunerea ordinii de zi este atributul preşedintelui. Plenul aprobă ordinea de zi. În măsura în care va exista o propunere a preşedintelui, sigur trebuie să respecte legea, adică să fie în termen de 15 zile, atunci plenul se va pronunţa. Deocamdată nu a fost pusă pe ordinea de zi o astfel de chestiune", a afirmat Şerban.

Judecătorul Adrian Bordea, membru ales al CSM din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi-a depus în urmă cu o săptămână candidatura pentru funcţia de vicepreşedinte.

În urma dezbaterilor din Secţie de judecători, în unanimitate, membrii acesteia au decis să susţină candidatura acestuia.

"S-a decis ca susţinerea acestei candidaturi să fie însoţită de o delimitare clară a atribuţiilor administrative în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În acelaşi timp, s-a decis ca dezbaterea candidaturii în plenul CSM să aibă loc ulterior dezbaterii cererilor de revocare din calitatea de membri ai Consiliului a Alinei Ghica şi a lui Cristi Danileţ", susţineau reprezentanţii Secţiei de judecători.

În urmă cu două săptămâni, Secţia de judecători a decis ca procedura de alegere în funcţii de conducere a Consiliului, preşedinte/vicepreşedinte, să se realizeze cu respectarea principiilor de transparenţă şi legalitate cu concretizarea următorilor paşi: dezbaterea/discutarea prealabilă în cadrul Secţiei pentru judecători a candidaturii depuse pentru funcţia de vicepreşedinte; anunţarea candidaturii într-un termen rezonabil; publicarea proiectului de candidatură pe pagina de internet a CSM, în vederea aducerii la cunoştinţa publicului, cu cel puţin 3 zile înainte de data şedinţei plenului în care au loc alegerile pentru funcţia de vicepreşedinte.

Alegerea vicepreşedintelui CSM, programata iniţial pe 4 ianuarie, a fost amânată de mai multe ori. Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica şi Cristi Danileţ şi-au retras candidaturile în contextul în care majoritatea instanţelor din ţară a votat pentru revocarea lor din CSM.

×