x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu bicicleta prin parcuri

Cu bicicleta prin parcuri

de Iulia Barbu    |    03 Sep 2009   •   00:00
Cu bicicleta prin parcuri
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

De ieri, Primăria Capitalei permite bucureştenilor să stea pe iarbă şi să meargă cu bicicleta şi cu rolele prin parcurile din Bucureşti.



La începutul verii, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, promitea că va modifica hotărârea care stabilea interdicţii în acest sens. Noul proiectul de lege a fost întocmit cu sprijinul Jurnalului Naţional şi în colaborare cu organizaţia Eco-Civica şi cu Primăria Capitalei.

Fiecare parc va avea un punct de informare care va indica zonele de odihnă şi recreere pe care este permisă staţionarea pe iarbă. Indicatoare speciale, semnalizate cu un zâmbet vor arăta locurile amenajate în acest sens. Pe traseele special amenajate va fi permis accesul cu biciclete sau cu role. Aleile parcurilor şi grădinilor vor fi amenajate pentru astfel de activităţi. Panourile de la intrarea în parcuri vor prezenta, alături de traseele amenajate, zonele de recreere şi sancţiunile prevăzute de încălcarea normelor de protecţie ale spaţiului verde.

AMENZI MAI ASPRE

Ruperea florilor, tăierea de ramuri din arbori, defrişarea fără avize, distrugerea mobilierului urban, deteriorarea aleilor sau bordurilor, aruncarea de ambalaje sau hârtii sunt amendate. Astfel, persoanele fizice vor încasa o amendă între 50 şi 100 de lei, iar persoanele juridice vor plăti de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Pentru staţionarea pe iarbă în zonele care nu sunt semnalizate, deplasarea pe biciclete în afara traseelor stabilite, hrănirea faunei din parcuri cu alte produse decât cele comercializate în punctele de desfacere autorizate, scăldatul în lacuri şi fântâni, pescuitul fără autorizaţie se vor aplica amenzi şi mai mari. Persoanele fizice vor plăti între 100 şi 200 de lei, iar cele juridice, între 1.000 şi 2.500 de lei. Defrişările şi construcţiile de pe zonele verzi vor fi amendate pe măsură. Astfel, persoanele fizice vor plăti până la 1.000 de lei, iar cele juridice, până la 5.000 de lei. Bucureştiul va avea un cadastru verde în care vor fi trecute toate spaţiile verzi. Avizele de defrişare vor fi date numai de Direcţia Protecţia Mediului şi Educaţie Eco-civică (DPMEE), din cadrul Primăriei Capitalei.  

×
Subiecte în articol: observator