x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

30 Ian 2009   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex deşi nu eşti decât în clasa a VI-a sau poate eşti un “tocilar” invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.



Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj VIII, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală.

“Am şi eu o problemă şi nu ştiu cum să o rezolv. Am luat un 3 în teză la fizică şi nu prea ştiu cum să le spun părinţilor, deoarece îmi este frică să nu mă certe, să nu se supere, şi, cel mai rău, nu vreau să îmi ia calculatorul. Dacă aţi putea să mă ajutaţi şi pe mine vă rog frumos.”
 
“Problema ta este aceea de a lua o decizie, care ţi se pare extrem de dificilă în acest context. A lua o decizie înseamnă a evalua nişte alternative şi a alege varianta optimă. În cazul tău ai evaluat deja alternativele şi mă bucur că iei în calcul nu numai calculatorul, ci şi faptul că ţi-ai putea supăra părinţii. Înseamnă că nu îţi este indiferentă reacţia părinţilor şi nici faptul că vei fi certat şi eventual pedepsit. Eşti într-o perioadă de formare, în care înveţi să iei decizii, dar mai ales să îţi asumi responsabilităţi, chiar dacă, nu întotdeauna, consecinţele sunt pe placul tău. A minţi sau a amâna decizia de a le spune părinţilor tăi despre nota luată la fizică, presupune a trăi în nesiguranţă, în teamă, ceea ce atrage după sine incapacitatea de a fi obiectiv, de a putea rezolva o problemă, dar mai ales de a avea încredere în tine. Trebuie să ai curaj să-ţi înfrunţi problema, să iei decizia de a spune părinţilor, şi să ai încredere că întotdeauna părinţii ştiu să ierte, dar mai ales să înţeleagă şi să te ajute.”

Andra Talpalariu, consilier şcolar la Colegiul Naţional “Elena Cuza” şi Şcoala nr. 205, Sector 6, Bucureşti

×
Subiecte în articol: scoala