x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

13 Mar 2009   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic, pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex, deşi nu eşti decât în clasa a VI-a, sau poate eşti un "tocilar" invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.



Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală.

"Am o mare nemulţumire legată de învăţătoarea fetiţei mele. I-a jignit atât pe ea, cât şi pe alţi copii. Cuvântul preferat e «nesimţit». Doamna e învăţătoare cu destui ani la catedră. Ce mă sfătuiţi să fac?"

"Este firească indignarea dumneavoastră, cu atât mai mult cu cât un astfel de comportament verbal al doamnei învăţătoare înţeleg că nu a fost «un accident izolat». Astfel de manifestări ale cadrului didactic, care prin prisma profesiei sale trebuie să fie un model pentru copiii pe care îi formează, nu fac decât să creeze o stare de disconfort intelectual şi afectiv copiilor, ajungându-se la repulsie din partea acestora faţă de cadrul didactic sau chiar la refuzul de a mai veni la şcoală. Dacă dumneavoastră sunteţi sigură că doamna foloseşte astfel de apelative, puteţi încerca să discutaţi în mod asertiv cu dânsa (direct, pozitiv, onest).

Este posibil, având în vedere experienţa doamnei să vă izbiţi de replici de genul «Nu mă învăţaţi dvs. pe mine cum să mă comport în clasă, am destulă experienţă, nu vă permit». În acest caz, puteţi discuta şi cu ceilalţi părinţi şi să abordaţi această problemă la prima şedinţă cu părinţii, unde e de preferat să invitaţi şi profesorul consilier al şcolii.

Doar în cazul extrem, în care nu se ajunge la nici un compromis, vă sfătuiesc să vă adresaţi cu un memoriu, semnat de toţi părinţii, direcţiunii şcolii.

  •  Profesor psihopedagog Raluca Oprescu, Şcoala nr. 12 din Bucureşti

×
Subiecte în articol: scoala