x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cu mama la psiholog

Cu mama la psiholog

03 Apr 2009   •   00:00

Ai un copil hiperkinetic, pe care nici o educatoare nu vrea să-l primească la grădiniţă, ai luat o notă mică şi nu ştii cum să-ţi anunţi părinţii severi, prietenul te presează să faci sex, deşi nu eşti decât în clasa a VI-a, sau poate eşti un "tocilar" invizibil pe care nu-l observă nimeni în clasă.



Puteţi scrie tot ce vreţi, fără să vă fie frică sau jenă, fie că sunteţi elevi, părinţi sau profesori, pe e-mail: scoala@jurnalul.ro sau la adresa Piaţa Presei Libere nr. 1, corp D, etaj 8, Sector 1, Bucureşti. Consilierii şcolari vor oferi soluţii pentru problemele voastre în pagina de Şcoală. 

"Am o colegă cu care mă înţeleg bine, dar care este enervantă. Am luat 10 la teza de la română şi mi-a cerut teza să vadă dacă profii au dat nota corectă, pentru că ea a luat 9. Apoi a luat media 9 la biologie şi i-a cerut profei să calculeze dacă are dreptate, că poate nu e 9. Ce măsuri pot să iau?" (Dana, Cluj)

"Cu toţii suntem supuşi unor situaţii neplăcute, unor situaţii care ne produc tensiune, incertitudine, îngrijorare sau supărare. Am vrea să le evităm sau să le rezolvăm şi, uneori, ne este greu să găsim calea cea mai eficientă de echilibrare sufletească. Dar oamenii sunt responsabili pentru comportamentul lor propriu. De aceea, colega ta este prima responsabilă de comportamentul său competitiv, perfecţionist chiar. Noi nu putem schimba comportamentul nimănui. Colegei tale îi revine menirea de a conştientiza propriul său comportament, dar ceea ce poţi face tu este să ai o discuţie sinceră, deschisă, de la prietenă la prietenă.

Cel mai potrivit ar fi să-i spui colegei tale că te deranjează comportamentul său, nu persoana sa. Să-i comunici sincer că o apreciezi pentru ceea ce este ea, şi nu doar pentru note, că tu o consideri o colegă bună şi atunci când ia o notă de 9. Pentru mulţi copii, notele reflectă o estimare a valorii personale, şi poate de aceea sunt atât de importante notele obţinute la şcoală pentru colega şi prietena ta".

Profesor consilier Roxana Finichiu de la Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Bucureşti

×
Subiecte în articol: scoala