x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Culita Tarata are dosar la PNA

Culita Tarata are dosar la PNA

09 Feb 2004   •   00:00

Deputatul Culita Tarata s-a ales cu un dosar la PNA pentru acuzatiile de trafic de influenta si mita, pe care le-ar fi folosit sa obtina Insula Mare a Brailei, cea mai mare exploatatie agricola din Romania.

Deputatul PSD Culita Tarata s-a mai pricopsit cu un dosar penal la Parchetul Anticoruptie. Ca si in primul dosar, marul discordiei este Insula Mare a Brailei, teren pe care Tarata l-a avut in arenda din 2001 pana in 2003.

Cele doua dosare au la baza plangeri in care Culita Tarata este acuzat ca, prin spagi si trafic de influenta, a obtinut Insula Mare a Brailei. Pana acum, cazurile au ramas insa doar in stadiu incipient, cercetarile netrecand de cercetarile prealabile. Surse confidentiale ne-au informat ca saptamana aceasta deputatul PSD va fi citat la Parchet pentru prima data.

INFLUENTA. Cel mai nou dosar, pe care deputatul PSD a reusit sa-l "achizit ioneze" la PNA, vine direct de la omul de afaceri Fernando Enciu, nimeni altul decat administratorul anterior al Insulei Mari a Brailei (IMB). Enciu il acuza pe Culita Tarata ca i-ar fi smuls din maini IMB prin traficul de influenta de care a uzat la Agentia Domeniilor Statului si la Ministerul Agriculturii.

SOLUTIE PAGUBOASA. La sfarsitul anului 2001, firma lui Enciu, "Reen Import Export", a pierdut cele doua contracte, asociere in participatiune si management, pe care le avea cu statul pentru IMB. Ministerul Agriculturii sustinea ca Enciu e inglodat in datorii fata de stat. Intre timp, Agentia Domeniilor Statului a gasit solutia: concesionarea cu arenda a IMB catre firma "TCE Trei Brazi" Piatra-Neamt, adica lui Culita Tarata, desi contractele cu Enciu nu erau inca reziliate. Arenda lui Culita Tarata a durat insa pana in februarie 2003, cand si el a fost dat afara din Insula Mare a Brailei pentru ca nu platise redeventa fata de stat.

INSELATORIE. In prima plangere facuta impotriva deputatului PSD, omul de afaceri Gheorghe Strungariu sustinea ca i-ar fi dat lui Tarata 500.000 de dolari pentru un contract de arenda in Insula Mare a Brailei. Denuntatorul sustine ca deputatul i-ar fi cerut acesti bani pentru a influenta Ministerul Agriculturii si Agentia Domeniilor Statului. Intre timp insa, Culita Tarata a incheiat contractul de arenda numai pe numele firmei "Trei Brazi", uitandu-l pe denuntator din schema.

DE-O TEAPA. Surse judiciare din Bacau ne-au declarat ca Strungariu nu e nici el tocmai Alba ca Zapada. Denuntatorul lui Tarata este cercetat la randul lui pentru o spaga de 30.000 de dolari. Mita ar fi fost data, in 2002, la Directia Generala a Finantelor Publice pentru rambursari ilegale de TVA, in valoare de aproximativ 60 de miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: observator tarata culita culita tarata