x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Selecție DURĂ pentru CENTRUL DE EXCELENȚĂ la matematică al Capitalei. S-au calificat și elevi cu 55 de puncte din 100 posibile. EXCLUSIV

Selecție DURĂ pentru CENTRUL DE EXCELENȚĂ la matematică al Capitalei. S-au calificat și elevi cu 55 de puncte din 100 posibile. EXCLUSIV

de Robert Veress    |    10 Feb 2013   •   12:49
Selecție DURĂ pentru CENTRUL DE EXCELENȚĂ la matematică al Capitalei. S-au calificat și elevi cu 55 de puncte din 100 posibile. EXCLUSIV
Sursa foto: Concurs interjudetean de matematica 2011
Inspectoratul Școlar al Municipiului București a organizat o selecție a 50 de elevi eminenți de clasa a IV-a, din Capitală, care să fie înscriși într-un Centru de Excelență pentru diciplina matematică. La nivelul Capitalei, sunt înscriși la cursurile de clasa a IV-a aproximativ 20.000 de elevi - ceea ce înseamnă că selecția trebuia să fie foarte riguroasă.
Și a fost.
Selecția a constat în concursuri desfășurate în două etape. Subiectele, deosebit de dificile, nonconformiste (vezi atașamentele), ar pune serioase probleme multor absolvenți de Politehnică, Informatică sau altă facultate unde matematica este materie de bază.
Urmarea este că s-au calificat în Centrul de Excelență elevi care au cumulat chiar și 55 de puncte din 100 posibile, la ultimul concurs, desfășurat sâmbătă, la Școala 175. Doar doi elevi dintre cei 186 care au trecut de prima etapă au reușit să rezolve testele integral, fără greșeală, cumulând 100 de puncte. Aceștia sunt Mihai Ștefan, de la Şcoala Gimnazială "Sf. Silvestru" și Matei Tinca, de la Şc. Gimnazială Nicolae Titulescu. Între cei 50 de „excelenți” se află un singur elev de la o școală particulară și anume Claudia Mihale, de la Școala Metropolitană ARC, care a obținut 67 de puncte, ocupând poziția 31.
Deși rezultatele sunt atât de diferite, specialiștii consideră că reflectă realitatea – faptul că nu toți copiii se pot apropia de nivelul maxim, așa cum au lăsat să se înțeleagă unele dintre concursurile școlare anterioare, precum „Cangurul”, Arhimede” sau „Euclid”. „Subiectele au fost grele, într-adevăr, dar frumoase, ieșite din tipare. Au fost realizate de inspectori de specialitate și s-a văzut acest lucru. Nu ne dorim să creăm tiparnițe, ci subiecte care să capaciteze inteligența, antenția, logica matematică”, punctează Liliana Toderiuc, Inspector școlar general adjunct al Municipiului București.
Interesant este că, între cei 186 de elevi calificați în etapa finală, au fost unii care au acumulat 0 (zero), 2 (două), 5 (cinci) puncte, în condițiile în care aceștia sunt cei mai buni elevi la matematică din școlile respective!
Pe 31 ianuarie a fost organizată prima etapă de selecție, la nivelul unităților de învățământ. Condiția de calificare inițială pentru etapa a doua a fost obținerea punctajului maxim (100). Cum prea puțini elevi din Capitală au reușit această peformanță, s-a decis ca cei care au obținut peste 70 de puncte să fie calificați, a precizat organizatorul concursului, Ștefan Pacearcă, inspector școlar în Învățământul Primar.
Din coroborarea rezultatelor de la prima etapă și cea de a doua, rezultă, evident, că s-a trișat SINISTRU la prima etapă, la unele școli.
Faptul a fost remarcat și de organizatori. „Vom analiza, în zilele următoare, aceste diferențe, felul în care au fost notate lucrările respective”, ne-a asigurat Liliana Toderiuc.
Centrul de Excelență se organizează la Colegiul Național „Spiru Haret” și va consta în patru ore de pregătire intensivă, o dată pe săptămână, în fiecare sâmbătă, timp de 15 săptămâni.
„Este un vis devenit realitate, cu ajutorul partenerilor noștri – Centrul de Proiecte și Programe Educaționale și Sportive pentru Copii și Tineret din Primăria Capitalei și Fundația Dan Voiculescu. Le mulțumesc și pe această cale”, spune Liliana Toderiuc.
În Centrul de Excelență vor fi înscriși și câte 25 de elevi din fiecare an al învățământului gimnazial, astfel că, în total, vor fi pregătiți 150 de mici ași ai matematicii. Elevii claselor V-VIII vor fi selectați în funcție de punctajele obținute la Olimpiada de Matematică – faza pe sector, desfășurată sâmbătă, 9 ianuarie.
Cei care vor urma cursurile cu perseverență, vor fi recompensați cu o tabără la mare (în stațiunea Neptun), în această vară, de Primăria Capitalei. De asemenea, vor beneficia de cursuri gratuite de vară organizate de Fundația Dan Voiculescu. Organizația va finanța și pregătirea specială, individuală, în afara cursurilor din Centrul de Excelență, pentru copiii care se vor distinge la cursuri.

Vezi aici subiectele de la Selecția pentru Centrul de Excelență în matematică pentru clasa a IV-a, Etapa I.
Vezi aici subiectele de la Selecția pentru Centrul de Excelență în matematică pentru clasa a IV-a, Etapa a II-a.
Vezi aici baremul de notare la Selecția pentru Centrul de Excelență în matematică pentru clasa a IV-a, Etapa a II-a.
Vezi aici Tabel nominal cu rezultatele elevilor participanti la etapa a II-a - Selecţie pentru Centrul de Excelenţă, 9 februarie 2013
 

×