x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Diaconescu, arestat pentru 29 de zile

Dan Diaconescu, arestat pentru 29 de zile

23 Iun 2010   •   00:00
Dan Diaconescu, arestat pentru 29 de zile

Patronul OTV Dan Diaconescu şi colegul său de televiziune Doru Pârv au primit, în această dimineaţă, mandate de arestare pentru 29 de zile. Şedinţa de judecaţă s-a încheiat puţin după ora 4:00, iar sentinţa a fost dată o oră şi jumătate mai târziu. Apărătorii celor doi au făcut deja recurs."În perioada iulie - septembrie 2009, inculpatul Diaconescu Cristian - Dan, în calitate de asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şi realizator de programe la postul de televiziune OTV, atât în mod direct cât şi prin intermediul inculpatului Pârv Dorel - Petru, a exercitat acte de ameninţare în scopul de a determina o persoană să dea suma de 200.000 euro pentru a nu dezvălui opiniei publice fapte reale sau imaginare compromiţătoare pentru persoana respectivă, cum ar fi deţinerea unei importante averi nejustificate sau efectuarea de tranzacţii imobiliare ilicite. Sub presiunea acestor ameninţări, din suma iniţial pretinsă, persoana respectivă a plătit efectiv 30.000 euro şi 4.200 lei inculpatului Pârv Dorel - Petru în scopul de a ajunge, în final, la inculpatul Diaconescu Cristian - Dan. Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 22 iunie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 23 iunie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis cererea procurorilor şi a dispus arestarea preventivă a ambilor inculpaţi pe termen de 29 de zile", se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.


Totul a început luni dimineaţă cu percheziţii la sediul OTV şi la domiciliul patronului televiziunii. Diaconescu a întrat în sediul Direcţiei Anticorupţie luni după-amiază şi a ieşit marţi dimineaţă încătuşat.

Încă de marţi după-amiază, în jur de 30 de persoane s-au strâns în faţa Judecătoriei Sectorului 1 pentru a-l susţine pe Dan Diaconescu. Acestea au cerut eliberarea patronului OTV şi au reproşat faătul ca acesta a fost adus încătuşat.

Cu câteva minute înainte de ora 21:00, Dan Diaconescu a fost adus în faţa judecătorilor.

Şedinţa de judecată în care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Dan Diaconescu şi a clarvăzătorului Doru Pârv a început cu o cerere din partea apărătorilor patronului OTV de recuzare a judecătorului. Cererea a fost respinsă.

 

Dan Diaconescu şi Doru Pârv sunt acuzaţi că l-ar fi santajat şi ameninţat pe primarul comunei Zarand, Ion Florin Moţ. Cei doi i-ar fi cerut edilului 160.000 de euro pentru ca OTV să nu difuzeze un film despre averea presupus ilicită a edilului, informează Antena3.

În urmă cu trei ani, Diaconescu spunea că, pentru un jurnalist, tentaţia este mare. "Dacă ai noroc să nu iei şpăgi, trebuie să ai nişte părinţi mai bogaţi sau să ai nişte prieteni, fiindcă altfel e greu să rezişti unei tentaţii. La o anchetă, dacă îţi pune unul 5.000 de euro, nu ştiu dacă-i poţi refuza", declara atunci Diaconescu.

Ion Moţ susţine că a fost şantajat şi că nu a vrut să le facă rău celor doi.

"Am fost şantajat. Nu am vrut să le fac rău, nici la unu, nici la altul, dânşii au insistat să le dau bani, dar nici dacă aveam fabrică de bani... Au cerut bani împrumut să le dau, n-am făcut rău la nimeni, am ajutat cât am putut. Tot din două în două săptămâni mă sunau, domnule, bani, bani, n-am mai rezistat, trebuia să fac ceva. Trebuia să vând casele să le dau, ca Dan Diaconescu să se plimbe cu yahturile sau lui Doru Pârv, marele clarvăzător", a declarat, pentru Mediafax, edilul din Zărand.

Din echipa care îl apără pe patronul OTV fac parte doi dintre cei mai renumiţi avocaţi din ţară, Gheorghiţă Mateuţ şi Ovidiu Buduşan.

×
Subiecte în articol: observator