x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dar suntem oameni şi cântăm în fiecare zi

Dar suntem oameni şi cântăm în fiecare zi

de Loreta Popa    |    01 Feb 2009   •   00:00
Dar suntem oameni şi cântăm în fiecare zi

VISURI  •  NE NAŞTEM PRINTRE NORI...
Mai sunt tineri care cred în frumos, care poartă în sufletele lor bucuria de a fi prieteni întru muzică şi poezie. Şi nu orice fel de prietenie…



În 2007, Radio România Actualităţi, Radio Bucureşti şi Inspectoratul şcolar al Municipiului Bucureşti aprindeau o micuţă flacără numită "Folk fără vârstă", care colinda prin liceele din Capitală. Intrată deja în al treilea an, flacăra arde din ce în ce mai tare. "Folk fără vârstă" a ajuns marţi, 27 ianuarie, la Colegiul Naţional "I.L.Caragiale", iar sala de festivităţi a fost neîncăpătoare pentru cei veniţi să asculte poezie împletită cu muzică. E greu să-i mai auzi în gălăgia unui oraş plin de oameni agitaţi, dar ei există. Aceşti adolescenţi răspândesc sunete melancolice, poezie şi acorduri de chitară. Unii fredonează cântece pe care le-au învăţat încă din copilărie şi alţii, îmbucurător, au început să creeze, să compună, să scrie. Această bucurie se citea şi pe chipurile Zoiei Alecu, al lui Alexandru Bindea şi al lui Mircea Vintilă, care au fost invitaţi la această manifestare şi au susţinut câte un recital. La fel şi pe chipul prezentatoarei manifestării, nimeni alta decât Maria Gheorghiu. La concursul de interpretare, dedicat elevilor, s-au oferit drept premii, evident... chitare, asigurate de sponsorul "Hora Reghin".

Greu de ales. Juriul a avut o misiune grea. Departajarea s-a făcut pe plus şi minus, fiindcă s-au dat numai note de 10. La Interpretare, primul loc a fost ocupat de Veronica Codreanu (o voce excepţională, căreia i se prevede un strălucit viitor), Ana Dumitru şi Ruxandra Bucur, cu o interpretare deosebită a piesei "Tardive" din repertoriul Karma, la egalitate cu Raluca Hupoiu şi Andrei Rascanu, cu piesa "Epilog" a celor de la Vama Veche. Pe locul II la Interpretare au fost Veronica Codreanu şi Iustin Mazilu, cu piesa "Plictis" a Alinei Manole. La Creaţie toate piesele au luat locul I, fiind imposibil de departajat. Veronica Codreanu şi Ana Dumitru, cu "Raze", Ruxandra Bucur, o altă voce de excepţie, cu piesa "Măşti", şi Ana Dumitru, cu "Paiaţa". Dar şi Andreea Gheorghe, Flavia Iacobescu şi Ruxandra Bucur cu piesa "Vise de copii". Producătorul evenimentului, Manuella Popescu, era entuziasmat de felul în care au reacţionat liceenii la acest gen muzical şi spunea că folkul rămâne metoda cel mai la îndemână de a-ţi exprima gândurile şi simţirile.

×
Subiecte în articol: observator