x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De ce îl vor procurorii, din nou, arestat pe Condescu

De ce îl vor procurorii, din nou, arestat pe Condescu

de Gabriela Mladin    |    14 Mai 2014   •   20:37
De ce îl vor procurorii, din nou, arestat pe Condescu

Fostul preşedinte al Clubului Pandurii Târgu-Jiu, Marin Condescu, şi ex-vicepreşedintele Viorel Temelescu, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, pentru că ar fi prejudiciat echipa de fotbal cu peste 5 milioane de lei. Procurorii cer din nou arestarea celor doi pe motiv că ar putea exercita presiuni asupra unor martori din cadrul clubului de fotbal, ar altera unele probe, susţinând că pe parcursul urmăririi penale, cei doi au mai întocmit acte fictive de care s-au folosit în dosar. Cauza se va judeca la Tribunalul Olt, acolo unde a fost strămutată. Cererea de arestare va fi dezbătută pe 20 mai.
Înaintea primirii termenului de fond, judecătorii Tribunalului Olt trebuie să discute, în cameră preliminară, cererea de arestare a procurorilor. Instanţa déjà a fixat termen pentru marţi, 20 mai.

Dosarul în care Marin Condescu este judecat de spălare de bani, delapidare, înşelăciune, fals şi uz de fals, a apărut în luna iunie a anului trecut, după ce reprezentanţii Complexului Energetic Oltenia, acţionar majoritar al Clubului de Fotbal Pandurii, au constatat mai multe nereguli înregistrate la echipă. După mai multe descinderi la club, sediile unor firme şi domiciliile lui Condescu şi Viorel Temelescu, anchetatorii au ridicat documente pe baza cărora şi-au construit ulterior acuzaţiile.

Povestea EDENRED
Prima neregulă constatată a fost cea legată de falsificarea contractelor cu firma EDENRED din Bucureşti, societate care se ocupă cu distribuţia tichetelor-cadou. Aici, procurorii reţin că, în luna septembrie 2011, clubul sportiv trecea printr-o situaţie financiară dificilă, având datorii către mai mulţi jucători, dar şi obligaţii financiare provenite din sancţiunile LPF şi FRF, precum şi din scandalurile cu Internaţional Curtea de Argeş şi FC Dinamo Bucureşti, din campionatul intern. Având nevoie de sume de bani mari, iar bugetul de la companie către echipă se epuizase, Condescu, având şi calitatea de lider de sindicat la nivel naţional, şi-a amintit că negociase în contractul de muncă tichete de masă pentru salariaţii SNLO, actual CEO. Firma aleasă să furnizeze aceste tichete, EDENRED, are în acţionariat şi CNS CARTEL ALFA. Cei de la compania de cărbune trebuia să le plătească, pentru tichetele date, diverse sume de bani. Condescu s-a gândit cum poate să “deturneze” acele sume de bani în contul clubului de fotbal şi, conform procurorilor, a găsit modalitatea unui contract de cesiune, însă fără să existe o înţelegere prealabilă între părţi. Aşa că a inventat un contract, pe care l-a semnat şi în dreptul celor de la EDENRED, a falsificat ştampila şi l-a trimis pe complicele său, Viorel Temelescu, la SNLO, să-l semneze. Aşa se face că banii care trebuiau să ajungă la societatea furnizoare de tichete, au ajuns în conturile clubului de fotbal.

Falsul lui Condescu
Expertizele au arătat că semnătura din dreptul EDENRED e falsificată, iar ştampila firmei a fost contrafăcută, listată apoi pe o imprimantă, aflată în secretariatul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, unde Condescu este preşedinte, iar Temelescu, vicepreşedinte. Au urmat apoi alte contracte false. În total, valoarea acestora este de 2.500.000 de lei. Audiaţi, cei de la societatea bucureşteană nu şi-a recunoscut niciunul semnătura, precizând că nu au avut nicio discuţie cu părţile din contract.

Cu concubina la “atac”

Dar, de ce nu avea bani Clubul Pandurii? Conform procurorilor, preşedintele Marin Condescu l-a delapidat cu ajutorul firmelor sale şi ale concubinei, Mădălina Berbecel. Un exemplu este contractul de închiriere al clubului pentru patru mașini, Mercedes Benz,  cu firma ROMRIVIERA GROUP SRL Târgu-Jiu, unde administrator de drept este cetăţeanul portughez Mendes Emidio, dar pentru care Mădălina Berbecel, concubina lui Condescu, avea împuternicire notarială s-o administreze. Astfel, clubul a plătit lui Berbecel, în doi ani, 945.000 de lei, chiria celor patru autoturisme. Cu aceşti bani, clubul îşi putea cumpăra chiar mai mult de patru maşini. Pentru alte maşini, închiriate echipei de fotbal, Berbecel a mai primit peste 1.200.000 de lei, facturi pe care “a uitat” să le mai înregistreze în contabilitate.

”A perfectat un algoritm infracţional”
Pe parcursul cercetărilor, anchetatorii au descoperit fapte şi mai grave săvârşite de Condescu. Astfel, în perioada 2010-2013, “şi-a perfectat un algoritm infracţional”, susţin procurorii, pentru a delapida clubul şi a spăla banii negri. A reuşit în acest timp să-şi însuşească ilegal, din conturile echipei, 2.600.000 de lei.
De exemplu, în 2011, Marin Condescu cere la Raiffeisen Bank un împrumut pentru nevoi personale de 500.400 de euro. Ca sursă de venit, acesta depune un contract între el şi Clubul Pandurii, absolut inventat. Adică, semnează singur şi în calitate de preşedinte al clubului de fotbal, un contract de cesiune prin care se precizează că are de recuperat de la echipă 500.000 de euro, iar echipa are de încasat a doua tranşă de la LFP, din drepturile de televizare, suma de 500.000 de euro. Condescu face împrumutul în bancă, îl varsă în club, iar clubul nu mai încasează drepturile TV de la LPF, le varsă la Condescu în cont.
Când au verificat la ANAF dacă Pandurii avea datorie la Condescu, s-a ajuns la concluzia că, în acea perioadă, preşedintele nu a obţinut venituri din activităţile clubului. Aşadar, de unde datorie?

Acţionau în numele portughezului

Condescu vine apoi cu mai multe contracte de împrumut între el şi Pandurii sau între portughezul Emidio Mendes, pentru care deţine procură tot Condescu, şi Clubul Pandurii. La recuperarea banilor din club, anchetatorii constată că aceştia ajung la Condescu, fiind împuternicit sau în conturile firmei Romriviera, deşi împrumuturile erau făcute în numele personal al lui Mendes. Şi când au scos banii de la Pandurii, finanţiştii au constatat mai multe nereguli. De exemplu, în martie 2013, în evidenţa contabilă a clubului apare că i s-a restituit lui Condescu suma de 594.030 de lei, deşi extrasul de cont arată că i-a fost achitată suma de 193.339 de euro, echivalentul a 843.190 de lei. Şi astfel de exemple sunt multe.

Inventa datorii
O altă manevră a lui Condescu de a-şi însuşi banii clubului a fost o “plată” efectuată în 2011, la sfârşitul anului. În registrul de casă apare că cei de la Internaţional Curtea de Argeş au încasat de la club suma de 266.000 de euro, pentru o datorie mai veche. Pentru această plată nu există niciun document contabil, ci doar un proces-verbal de stingere a datoriilor. În realitate, clubul plătise din 2010 toate datoriile către gruparea sportivă din Argeş.
Aici se adaugă toate împrumuturile făcute de Condescu la bancă, deşi deţinea depozite în cont pentru a împrumuta direct clubul.

Condescu, la judecată
Procurorii i-au chemat săptămâna trecută pe cei doi să le prezinte materialul de urmărire penală. Au venit însoţiţi de avocaţi. Cu toate astea, Condescu a declarat, pentru Mediafax, că nu a fost chemat: “Eu ştiu că este o măsură obligatorie să ne fie adusă şi nouă la cunoştinţă încheierea cercetărilor şi nu cred că dosarul a fost trimis spre judecată fără a fi respectată procedura. Ştiu de la avocaţi că ultimele discuţii erau cu privire la încadrarea faptelor de care suntem acuzaţi în baza prevederilor din noul Cod Penal. Oricum, e clar că după câte descinderi, reţineri şi tot ce a mai fost în acest dosar în ultimele luni, trimiterea în judecată este singura soluţie, ceea ce e foarte bine, pentru că acolo vom putea demonstra că nu este nimic adevărat din ceea ce ni se impută”, a declarat Condescu.

×
Subiecte în articol: marin condescu