Un bolnav psihic externat din ospiciu şi-a ucis familia. Duminică dimineaţă, bărbatul din judeţul Dolj şi-a înjunghiat cele două fete, de 15, respectiv 12 ani, apoi a incendiat casa, ucigându-şi şi soţia.
Astfel de cazuri sunt rezultatul legislaţiei proaste şi a lipsei banilor pentru ospicii. Aceleaşi probleme fac posibilă şi eliberarea criminalilor care recidivează.
Dacă bărbatul din judeţul Dolj nu ar fi fost trimis acasă, soţia şi cele două fiice adolescente nu ar fi fost ucise. Nimeni nu va răspunde penal pentru eliberarea bolnavului.
„Legea îi dă dreptul medicului să-l externeze. Conform legii, medicul îl scoate din criză şi-i dă drumul acasă, cu graficul de medicaţie. De cele mai multe ori, bolnavii nu-şi iau medicamentele şi se întorc la sursele conflictuale. Oamenii consideră că internarea e o măsură represivă. Nu este represivă, ci protectivă. Atât pentru bolnav, cât şi pentru societate”, explică Tudorel Butoi, psiholog criminalist.
Potrivit celui mai recent studiu lansat sâmbătă de Fundaţia Estuar, peste 210.000 de români sunt înregistraţi cu probleme de sănătate mintală în acest moment, în România. Numărul lor este în creştere, de la un an la altul. Legislaţia nu prevede internarea permanenetă şi ţinerea sub control a bolnavilor, pentru că eforturile financiare ar fi mult prea mari. Astfel, pentru cazurile în care bolnavul trimis acasă devine criminal nu răspunde nimeni. Nici măcar el însuşi.
„Se consideră că trebuie să se respecte dreptul persoanei de a dispune de ea însăşi. Dar trebuie să ai mintea limpede pentru a putea dispune de tine. Aceşti oameni bolnavi au voinţa viciată, au discernământul abolit. Nu pot dispune de propria persoană, deci altcineva trebuie să facă asta. Aceşti bolnavi trebuie să rămână internaţi în sanatorii permanent, pentru că nu se vindecă. Au comportament imprevizibil. Sunt bombe cu ceas”, mai spune Tudorel Butoi.
Bolnavul criminal este internat acum la spital, cu arsuri grave. După ce i se va administra un nou tratament, va ajunge din nou în libertate.