Scandalul ''ofiţerului acoperit'' începe să arate ţinta principală vizată de Băsescu.
Ponta a fost '' degradat'' de Băsescu de la ofiţerul acoperit, la un fripturist care făcea turism intelectual pe banii SIE. Preşedintele, evident, făce un pas înapoi în momentul în care a văzut că reacţia populaţiei şi a dezbaterilor publice, nu au efect demolator la prestigiul lui Ponta.
Problema lui Băsescu a devenit însă complicată când s-a cristalizat opinia că el a atentat la siguranţa naţională devoalând numele unui ''acoperit,'' faptă cu consecinţe penale serioase. o acţiune similară în SUA este considerată delict federal şi pedepsită cu zece ani de închisoare.
Jurnalul Naţional se întreba când Parchetul General, prin Secţia Militară, va deschide un dosar pe acest subiect. Văzându-se în pericol, Băsescu mută centrul de greutate al acţiunii sale şi o trece spre Teodor Meleşcanu., Director al Serviciului de Informaţii Externe care a refuzat să-i trimită lista cu acoperiţii din guvernele post revoluţionare. Preşiunea asupra lui Băsescu devine devastatoare în momentul în care SIE, condus acum de generalul Silviu Predoiu, arată că informaţia cerută de Băsescu exceda cadrul legal. Comunicatul este difuzat în 14 octombrie după amiază.
A doua zi dimineaţă apare încă o informaţie: Băsescu a prezentat documente clasificate în public, a uitat mapa cu documentele vehiculate în studioul de televiziune la care lansase scandalul. Altă faptă gravă cu trimitere la Codul Penal.
Băsescu, încolţit, face încă un pas. Apare cu un mesaj ameninţător la adresa SIE , anunţă un conflict instituţional şi solicită preluarea cazului de ... Parchetul militar. În fine, poziţia lui Băsescu Traian este pentru prima dată în ultimii zece ani aceiaşi cu a Jurnalului Naţional. Fiind deja exprimată pe două voci, cererea va fi auzită de Parchetul General.
Noi semnalam însă cerinta ca să fie investigată DECONSPIRAREA ofiţerului SIE, BĂSESCU CERE CERCETAREA CONDUCERII SIE.
Băsescu se crede însă protejat de imunitatea decretată de Daniel Morar şi confirmată pe o cauză minoră de Curtea Constituţională. Imunitatea i se termină însă automat la ieşirea din mandat, la 24 decembrie, sau, mai devreme, în caz de suspendare.
Până atunci Băsescu aruncă SIE într-o situaţie unică în interiorul NATO. conducerea este dezavuată public şi ''trimisă'' de preşedinte spre Parchetul Militar.
Băsescu îşi ia măsuri de prevedere şi menţionează după acuze, calitatea excelentă a Serviciului de Informaţii Externe.
Doar un naiv poate crede că afirmaţiile lui Băsescu nu sunt analizate de parteneri şi folosite de adversari. Or, lupta cu serviciile ostile apare în cazul României în condiţiile de vecinătate cu spaţiul estic, disputat de Rusia până la gradul de război cald în Ucraina. Interesele României şi ale Rusiei se ciocnesc aprig în Republica Moldova şi la Marea Neagră.
Cui serveşte o vulnerabilizare a SIE, atragerea spionajului românesc într-un scandal public? Ceea ce debitează Băsescu la adresa SIE, isteria ''ofiţerilor acoperiţi'' devin aur pentru o propaganda adversarilor României şi ai NATO. Presa din Rusia va prelua '' creator'' subiectul pus pe tavă de Preşedintele României şi îl corelează cu momentul preluării comenzii bazei de la Deveselu de către SUA. România are public statut de ţintă în cazul măsurilor preventive anunţate de vocile ruseşti.
În 30 noiembrie în Republica Moldova se desfăşoară alegeri parlamentare pe fondul unei ofensive propagandistice, şi nu numai. Asupra forţelor proeuropene, Băsescu oferă Basarabiei, în plină campanie electorală, tabloul candidatului la Preşedinţia României, care are în program Marea Unire drept un fripturist, pe deasupra şi ofiţer al serviciului de spionaj. Priviţi, fraţi moldoveni, cine vrea unirea, induce ''AJUTORUL'' DAT DE BĂSESCU uniuniştilor.
Să ne amintim şi iniţiativa lui Băsescu Traian care în plin conflict în Ucraina, îndemnă la livrări de arme către Kiev, idee respinsă de NATO în cadrul summitului. Iniţiativa lui Băsescu ar fi cauţionat şi ajutorul militar acordat de Rusia separatiştilor. Misiune ratată.