x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De la Înviere la Rusalii, slujbe luminoase şi dezlegare la peşte

De la Înviere la Rusalii, slujbe luminoase şi dezlegare la peşte

de Daniela Cârlea Şontică    |    30 Apr 2009   •   00:00

Această perioadă a Penticostarului (de la Paşte la Rusalii) am putea-o defini, folosind câteva cuvinte din Canonul Învierii: "Acum toate s-au umplut de lumină", prin urmare, şi rânduielile bisericeşti sunt altfel, predomină bucuria Învierii.



Veşminetle preoţilor sunt albe, se spun rugăciuni specifice Învierii, credincioşii nu mai fac metanii, chiar şi slujba îmormântării este specială în acest răstimp, cu multe cântări din Canonul Învierii şi cu o evanghelie diferită de cea care se citeşte de obicei. Toate acestea, pentru a păstra o atmosferă de nădejde şi bucurie.

În calendarul bisericesc ortodox pe anul 2009, tipărit la Bucureşti, la Tipografia Institutul Biblic şi de Misiune Ortodoxă, există în dreptul tuturor zilelor de miercuri şi vineri dintre 29 aprilie-5 iunie sintagma "Dezlegare la peşte".

Lămuririle despre aceasta am primit de la Arhiepiscopia Bucureştilor: nu este nimic în neregulă cu aceste zile de dezlegare, dimpotrivă, există tradiţia ca în această perioadă de bucurie duhovnicească dintre Înviere şi Rusalii să fie dezlegare la peşte, pentru ca, o dată cu bucuria sufletului, să existe şi cea a trupului. Pe cât de mare a fost postul, de 40 de zile, tot atât să fie şi bucuria care îi urmează.

×
Subiecte în articol: observator