x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator De teama coronavirusului, românii sunt reticenţi cu concediul în afara țării

De teama coronavirusului, românii sunt reticenţi cu concediul în afara țării

07 Mar 2020   •   19:00
De teama coronavirusului, românii sunt reticenţi cu concediul în afara țării

Epidemia de coronavirus „îmbolnăveşte” afacerile din turism. La Târgul de turism de la Craiova, numărul participanţilor a fost mult mai mic faţă de anul trecut, spun organizatorii, deoarece românii sunt reticenţi cu concediul în afară. Căutat este, anul acesta, litoralul românesc.

Sâmbătă, la târgul de turism de la Craiova, reprezentanţii agenţiilor „s-au uitat lung” după clienţi. În primele patru ore de la deschidere, câteva persoane le-au călcat pragul, dar de vândut, n-au vândut mai nimic.

Agenţii de turism recunosc că odată cu epidemia de coronavirus afacerile lor au fost afectate. Vacanţele în Italia nu mai au căutare, iar unele zboruri către destinaţii aflate în zone cu risc de îmbolnăvire au fost anulate.

„Momentan nu sunt afectate. Sunt afectate la modul încărcării emailurilor cu întrebări de < ce se întâmplă?>, < ce se va întâmpla? > . Noi verificăm şi cu Ministerul Turismului şi comunicatele. Nu au fost, momentan, probleme grave sau anulări foarte multe. În special pe partea de zboruri şi destinaţii unde chiar s-a declarat acea epidemie. Atunci încercăm să facem tot posibilul şi să le rezolvăm. (...) Astăzi (sâmbătă – n.r.) am vândut două pachete de vacanţă şi în discuţii... undeva la... zece, cam aşa”,a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Nicolae, reprezentantul unei firme de turism.

La o altă firmă de turism, agenții par să aibă mai multă încredere, dar și ei spun că turismul spre nordul Italiei este extrem de scăzut.

„Este normal să fie reticenţi oamenii, este normal să se gândească de două ori înainte să aleagă o destinaţie de vacanţă. Aş putea spune că există o uşoară scădere (a vânzărilor pachetelor turistice – n.r.) , dar eu consider că luna următoare, începând cu luna aprilie, luna mai, cred că turismul îşi va reveni, vom depăşi acest moment cu noul coronavirus şi lucrurile îşi vor reveni la normal. Într-adevăr, a existat o cerere scăzută pentru Italia, se evită city break-urile în Italia, în zona de nord, Veneto, vorbim de zona Lombardia, dar în continuare se consumă turism şi oamenii vor să meargă în vacanţă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bogdan Marica, reprezentantul unei alte agenţíi de turism.

Emilia Copăcel, de la o altă firmă de turism prezentă la târgul de la Craiova spune că noul coronavirus a afectat serios afacerile în domeniu.

„Problemele acestea cu noul coronavirusul ne-au afectat destul de mult. Oamenii sunt mai reticenţi să iasă în mulţime şi atunci prezenţa nu este în număr mare la târg. Plus reticenţa este, evident, pentru est, dar asta de când a început isteria cu coronavirusul. Nu au renunţat la toate destinaţiile, până la urmă nu toate sunt nesigure. Sperăm să nu fie o problemă aşa mare. Momentan nu suntem într-o situaţie critică, sperăm să nu se întâmple asta”, a declarat Emilia Copăcel.

Organizatorii târgului, care se desfășoară în perioada 7-9 martie, recunosc că nu doar clienţii sunt mai puţini, anul acesta. Şi numărul participanţilor este mai mic, în condițiile în care doar 80 de firme au venit la târg.

Agenţii de turism încearcă să fie optimişti: dacă nu vând vacanţe în străinătate, vor vinde mai mult în România.

„S-a schimbat un pic optica şi mulţi se îndreaptă spre litoralul românesc, undeva mai aproape. Probabil că vor creşte vânzările în acest sens şi sunt un pic mai rezervaţi în ceea ce priveşte străinătatea”, a declarat Cristina Duşcă, reprezentat organizator târg de turism

Clienţii care au ajuns la târgul de turism de la Craiova, sâmbătă, au căutat în special vacanţe în România, dar şi în Turcia şi Grecia.

„Cred că mergem în Grecia pentru că oferă mai multe facilităţi decât România. Ne temem în fiecare zi pentru viaţa noastră. Cred că nu va fi nicio problemă mersul în Grecia pentru că, părerea mea, în zonele cu turism vor lua nişte măsuri şi cei din Grecia pentru a proteja turiştii. Ăsta e venitul lor.”, a declarat un client

Potrivit reprezentanţilor agenţiilor de turism, preţurile vacanţelor sunt, anul acesta, la fel ca anul trecut.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: romani concediu coronavirus