x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decizie - Omar, liber de azi

Decizie - Omar, liber de azi

de Violeta Fotache    |    27 Apr 2006   •   00:00
Decizie - Omar, liber de azi

Omar Hayssam, bolnav de cancer a-juns in metastaza, a fost eliberat a-seara din Penitenciarul Rahova. Du-pa ce judecatorii au refuzat in mai multe randuri sa aprobe judecarea lui in stare de liber-tate, procurorul de caz a fost cel care a cerut ieri eliberarea sirianului.

Un fapt rar intalnit a avut loc ieri la Curtea de Apel Bucuresti. Procurorul care l-a anchetat pe sirianul Omar Hayssam, magistratul Ciprian Nastasiu, a cerut instantei de judecata sa il elibereze pe omul de afaceri arestat pentru terorism. Procesul a durat exact cinci minute, iar solicitarea anchetatorului i-a surprins pe avocatii lui Omar Hayssam, atat de dezamagiti in ultimul timp de refuzul judecatorilor de a pune in libertate un om aflat la un pas de moarte.

SOLICITAREA PROCURORULUI DE CAZ. In urma cu trei zile, adica fix in a doua zi de Pasti, medicii de la Spitalul Penitenciar Rahova au avut de lucru, starea de sanatate a lui Omar Hayssam agravandu-se pana la un nivel datator de emotii celor care s-au opus pana acum eliberarii sale. Suferind de cancer, sirianul banuit de implicare in rapirea jurnalistilor romani la Bagdad a fost diagnosticat, in data de 24 aprilie, ca avand cancer in ultima faza: metastaza. Medicii nu mai pot face prea multe pentru pacientii aflati in acest stadiu al bolii, in afara incercarii de a-i usura suferinta. Din acest motiv, procurorul Ciprian Nastasiu a cerut judecatorilor revocarea mandatului de arestare si inlocuirea lui cu obligarea de a nu parasi tara. Are doua metastaze supraclavicular stang si axilar stanga, cu diseminare ulterioara bilaterala cervicala, cu iradiere de cutie toracica si abdomen. In aceasta stare nu ai ce sa faci altceva, decat sa ceri eliberarea lui", ne-a declarat ieri procurorul Nastasiu.

AVOCATII SOCATI, DAR FERICITI. Cei patru-cinci avocati care il apara pe Omar Hayssam au fost luati ieri prin surprindere de pozitia exprimata de procurorul de caz, mai ales ca, pana acum, judecatorii, fie de la Curtea de Apel, fie de la Instanta Suprema, au refuzat sa-i acorde lui Hayssam dreptul de a-si trai ultimele zile alaturi de familia lui. "Suntem in stare de soc. Nu ne-am asteptat la asta, dar suntem fericiti! Pacat ca a trebuit sa ajunga in metastaza, ca sa se ajunga la eliberarea lui. Acum macar sa-si continue tratamentul chimioterapeutic si daca Dumnezeu i-o mai da zile... Daca nu, macar sa-si traiasca ultimele zile alaturi de familia lui!", ne-a declarat Alice Draghici, unul dintre aparatorii sirianului. Pentru judecare, Hayssam a fost transportat la instanta desi se afla intr-o stare jalnica, suportand efectele secundare ale chimioterapiei. El a stat in duba de la ora 11:30 pana la 14:30 cand s-a judecat procesul lui intr-o alta sala de judecata decat cea programata. Instanta s-a pronuntat si a dispus elibererea sa imediata. Hayssam va parasi Penitenciarul azi.

DEMERSURI ARABE
Cazul Omar Hayssam a ajuns in atentia mai multor organizatii pentru apararea drepturilor omului. Una dintre ele, Comisia Araba pentru Drepturile Omului (CADH/ACHR), a dat publicitatii, la 25 martie, un raport usturator pentru autoritatile romane, in care se refera la conditiile de detentie ale lui Omar. Comisia a fost contactata de familia acestuia, pentru a-i examina situatia din punct de vedere medical si psihologic, in conformitate cu normele Conventiei Europene pentru Drepturile Omului si libertatilor fundamentale. CADH a facut demersuri pentru ca Omar sa fie tratat in libertate, data fiind starea sanatatii sale. "Refuzul unui tratament adecvat pune in pericol viata detinutului si ar putea constitui o incalcare a dreptului la viata", se afirma in raport.

×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam