Ieri, toţi copacii de pe spaţiul verde de pe Strada Bach din cartierul Floreasca au fost puşi la pământ. Beneficiarul terenului trebuia să vireze două miliarde de lei vechi în contul ALPAB pentru replantări. Dacă protocolul nu va fi respectat, Primăria Capitalei va face dosar penal firmei care doreşte să ridice o construcţie nouă pe spaţiul verde dintre blocuri.
Pe o ploaie măruntă, ieri-dimineaţă, drujbele tăiau de zor vegetaţia de pe Strada Bach. Locuitorii priveau deznădăjduiţi cum, după luni de demersuri pe lângă instituţiile abilitate, nici un copac nu a putut fi salvat. Deşi aveau confirmarea încă din 2003 că spaţiul este încadrat în PUG (Planul Urbanistic General) ca zonă verde, terenul s-a transformat în interesul şi sprijinul off-shore-ului APEX INTERNATIONAL SRL în zonă construibilă. Reţeta este tipic românească. Sute de spaţii verzi au dispărut astfel în Bucureşti în ultimii patru ani.
Cu încălcarea OUG 114, care interzice schimbarea statutului zonelor verzi, terenul de pe Strada Bach va ajunge şi în acest caz temelie de bloc. Din păcate, de fiecare dată, numai locuitorii sunt cei care se luptă pentru păstrarea zonelor verzi, ajutaţi de cele câteva ONG-uri de profil. "Noi am verificat dacă firma a respectat protocolul potrivit căruia se obligă să plătească replantarea copacilor sacrificaţi astfel. Nu există nimic în acest sens! Atâta vreme cât acest protocol nu există, avizul de defrişare este practic nul. Vom merge în instanţă şi vom cere respectarea legii", a declarat pentru Jurnalul Naţional reprezentantul Eco-Civica, Dan Trifu.
BUNĂVOINŢĂ PENTRU OFF-SHORE
Jurnalul Naţional a relatat încă din luna august a anului trecut modul în care o firmă off-shore, APEX INTERNATIONAL SRL, a reuşit să intre în posesia unui spaţiu verde de pe Strada Bach. Visul imobiliar al APEX, sprijinit de instituţiile statului, va lăsa fără lumină naturală în apartamente trei blocuri din cartierul Floreasca. Peticul de verdeaţă a fost revendicat de Lecca Dumitru Gheorghe. Imediat, moştenitorul şi-a vândut terenul. Astfel, APEX devine proprietarul spaţiului verde. La pachet însă cu suprafaţa revendicată, noul proprietar a mai primit ceva metri pătraţi în plus! Astfel de metode, de recompensări şi bunăvoinţă din partea statului sunt prevăzute şi de lege. Situaţiile de acest gen sunt însă extrem de limitate. Numai pentru o construcţie de interes naţional, care va fi folosită de stat timp de 90 de ani, se procedează la cedarea unor suprafeţe de teren în plus. În acest caz însă vorbim despre un off-shore - APEX INTERNATIONAL SRL. Mai mult, Certificatul de Urbanism schimbă rapid zona verde în zonă construibilă. În ciuda demersurilor asociaţiei de locatari, nici o instituţie nu a răspuns solicitărilor. Asta în condiţiile în care tocmai deciziile instituţiilor cu pricina au făcut ca hotelul de pe Strada Bach să lase trei blocuri fără spaţiu verde şi lumină naturală. Între noua construcţie şi blocurile vechi va rămâne exact spaţiul necesar ca oamenii din clădirile învecinate să se strecoare în apartamentele lor. Un dezastru urbanistic ce ignoră atât prevederi legale, cât şi dreptul la o viaţă civilizată. În timp ce asociaţiile de proprietari cer anularea construcţiei, noii proprietari îşi fac reclamă nestingheriţi cu viitorul imobil de lux. "Am auzit cum se înţelegeau în privinţa demolării casei. Spuneau că este făcută pe structură de lemn şi pereţii din rigips nu vor necesita detonare. Mai mult ca sigur că au cumpărat şi vila din apropierea spaţiului verde, ca să îşi mărească proprietatea. Este revoltător ce se întâmplă", a mai relatat unul dintre locatari. Protestul asociaţiei de locatari de pe Strada Bach va fi depus chiar astăzi la Primăria Sectorului 2. Oamenii sunt dispuşi să meargă şi în instanţă pentru a obţine suspendarea autorizaţiei de construcţie acordată viitorului hotel de lux. De altfel, încă de ieri, APEX şi-a arborat cu mândrie, pe spaţiul defrişat în grabă, autorizaţia obţinută de la Sectorul 2.
Citește pe Antena3.ro