x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Pescari pasibili de evaziune

Delta Dunarii - Pescari pasibili de evaziune

de Alexandru Nastase    |    17 Ian 2006   •   00:00
Delta Dunarii - Pescari pasibili de evaziune

Pescarii din Delta Dunarii continua sa pescuiasca ilegal, pentru ca autoritatile nu le-au vizat permisele in cele doua saptamani scurse de la inceputul anului. Si situatia asociatiilor de pescari este neclara.

Nici concesionarii nu si-au primit cotele, astfel incat nu pot plati prima parte din redeventa catre stat pe 2006.

Mintiti tot anul trecut de autoritatile care nu si-au respectat promisiunile din campania electorala, pescarii din Delta Dunarii au ajuns sa afirme ca situatia de la venirea concesionarilor nu se compara cu cea de acum. Balbaielile, gafele si impreciziile autoritatile i-au adus la disperare pe pescari, carora li se spune acum sa se constituie in asociatii pentru a nu mai lucra pentru concesionari. Pana acum s-au stabilit doar doua zone de pescuit pentru asociatii. Prea putine pentru a acoperi promisiunea "Va dam Delta inapoi!", cu care Alianta D.A. a castigat alegerile.

FISCALITATE. Pentru a putea functiona in conformitate cu legile si mai ales cu noul Cod Fiscal, fiecare pescar in parte trebuie sa detina o serie interminabila de documente si sa tina contabilitate. In caz contrar, nu va fi posibil sa vinda pestele pe care il pescuiesc din cauza ca nu vor putea emite documente justificative pentru el.

Lipsa documentelor inseamna evaziune fiscala si se pedepseste, asa cum au stabilit actualii guvernanti, cu inchisoare. In plus, lipsa banilor la bugetul de stat ar putea fi imputata administratorului si gestionarului resursei piscicole: Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura.

RESURSA STATULUI. Un alt element pe care autoritatile par ca nu l-au inteles este acela ca asociatiile de pescari nu vor putea intra pe domeniile concesionate. Guvernantii par ca doresc ca cineva sa plateasca o resursa pe care sa o exploateze oricine. Concesionarii nu vor fi niciodata de acord ca pestele pe care ei ii platesc sa fie pescuit si valorificat de altcineva. Un alt aspect care nu are sanse sa fie rezolvat este acela al cedarii resursei piscicole din Delta (care este bazin natural) prin atribuire directa asociatiilor de pescari. Si asta pentru ca in felul acesta se calca in picioare Constitutia, unde se specifica foarte clar faptul ca peste din bazinele naturale nu poate fi dat decat prin concesiune, asa cum s-a si intamplat in 2002-2003.

SITUATIE
"Ce era la venirea concesionarilor nu se compara cu ce e acum. Atunci am zis ca e rau. Acum este si mai rau"
pescari din Delta Dunarii
×
Subiecte în articol: observator delta delta dunării pescari