x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta, peisajul anului

Delta, peisajul anului

de Alexandru Nastase    |    04 Iun 2007   •   00:00
Delta, peisajul anului

Delta Dunării a fost declarată "Peisajul anului 2007 - 2009", distincţie oferită de fundaţia Prietenii Naturii (NFI). Lansarea a avut loc in week-end la Tulcea, prin festivalul intitulat "Peşte şi Cultură".

Incepănd cu 1989 NFI, organizaţia mişcării prietenilor naturii desemnează ca şi "Peisaj al anului", o dată la doi ani, o zonă transfrontalieră valoroasă din punct de vedere ecologic. Scopul este de a aduce acestă zonă in atenţia publicului şi de a sprijini dezvoltarea durabilă a acesteia, centrul de greutate fiind realizarea strategiilor durabile din turism.

MOMENT GREU. Nominalizarea din partea Prietenilor Naturii, care au refuzat ca la acest proiect să participe organizaţii de lobby politic, vine intr-un moment delicat pentru Rezervaţia Biosferei, care se confruntă cu mai multe probleme ca niciodată.
Din cauza inundaţiilor de anul trecut, Delta este practic colmatată, pănă şi accesul cu ambarcaţiuni mici fiind greoi pe lacuri şi canale. Situaţia este dezastruoasă, mai ales in contextul verii secetoase care se anunţă.
Ameninţarea canalului Bistroe, construit de ucraineni, este foarte puternică. Sub mandatul actualului guvernator, liberalul Paul Cononov, Romănia a pierdut toate punctele acumulate in această "bătălie" cu Ucraina. Ameninţarea Coridorului VII paneuropean, al cărui capăt ar putea fi prin Deltă, constituie o altă problemă serioasă pe care autorităţile nu o iau in seamă. Rezervaţia nu beneficiază nici acum de un plan de management al gunoaielor, Delta fiind practic sufocată de deşeuri, in speciale de PET-uri.

PROBLEME. Braconajul a atins şi el cote alarmante, cele mai ridicate din 1990 incoace, iar autorităţile nu fac nimic pentru eradicarea acestui fenomen. Terenurile Deltei, mai ales cele din partea de sud a Rezervaţiei, au fost intabulate ilegal, iar autorităţile nu au reacţionat corespunzător.
Nu in ultimul rănd, eolienele au atras atenţia mai multor afacerişti care şi-au pus in gănd să transforme plaja de la Sulina şi alte zone din Deltă in păduri de "morişti". Guvernatorul, fost administrator al unei firme de gunoaie cu datorii la stat, stă foarte mult in străinătate, fără să aducă rezultate concrete vizibile pentru Deltă din aceste deplasări.

Prietenii Naturii

Dorinţa Prietenilor Naturii este de a menţine această biodiversitate, de a o face accesibilă vizitatorilor şi de a realiza o sursă suplimentară de venit pentru localnici. Lansarea "Peisajului anului" reprezintă punctul de plecare a numeroaselor activităţi ce se vor desfăşura in jurul "Zilei Dunării", care anul acesta se desfăşoară sub Motto-ul "Dunăre: Cultură: Lumi". Peisajele anului de pănă acum: 1989 Lacul Bodensee, 1990 Lacul Neusiedel, 1991/1992 Regiunea Eifel-Ardennen, 1993/1994 Gura de vărsare Oder, 1995/1996 Alpii, 1997/1998 Maas, 1999/2000 Pădurea Boemiei, 2001/2002 Flandria veche, 2003/2004 Lebuser Land, 2005/2006 Munţii Jura.

×
Subiecte în articol: verde!