x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Percheziţii în dosarul GALA BUTE. DNA cere URMĂRIREA PENALĂ pentru Elena Udrea

Percheziţii în dosarul GALA BUTE. DNA cere URMĂRIREA PENALĂ pentru Elena Udrea

de Veronica Micu    |    02 Feb 2015   •   09:15
Percheziţii în dosarul GALA BUTE. DNA cere URMĂRIREA PENALĂ pentru Elena Udrea
UPDATE 10:02 - Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a transmis procurorului general al României referatul în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Elena Udrea care, în perioada în care se presupune că a săvârșit faptele, a îndeplinit funcția de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Cererea de efectuare a urmăririi penale are în vedere săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, tentativă la folosirea de documente ori declarații false şi folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite (art. 13 din Legea nr. 78/2000).

Citeşte comunicatul DNA

...............................................................

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârșirii unor infracțiuni de corupţie şi asimilate celor de corupție, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene. Este vorba despre modul în care s-a finanțat și s-a organizat Gala Bute în anul 2011, eveniment organizat de Ministerul Turismului și Dezvoltării în perioada în care era condus de Elena Udrea.

Surse apropiate anchetei au precizat că se fac percheziții la Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, la adresa din jud. Ilfov, localitatea Corbeanca, Adrian Gărdean, la adresa din jud. Ilfov, comuna Snagov, sat Ciofliceni, Rudel Obreja, fost președinte al FRB, la adresa din București, sector 2, Miron Lupulescu, la adresa din jud. Hunedoara, localitatea Hațeg, Cornel Resmeriță, la adresa din jud. Hunedoara, localitatea Lupeni, Gheorghe Nastasia, la adresa din jud. Prahova, localitatea Bușteni, dar și la firmele SC Termogaz Company SA, SC Rogard Coom Impex SRL , SC Consmin SA, SC Last Time Studio SRL.

Potrivit unui comunicat al DNA, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 18 de locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Dosarul "Gala Bute" anchetează modul în care s-a organizat gala de box din 2011, când Elena Udrea era ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Udrea, sponsorul principal al Galei Bute

În nota de control întocmită de Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF)  în legătură cu neregulile constatate în organizarea  galei “Campion pentru România”, cu mai bine de trei ani în urmă şi înaintată DNA, a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box “Campion pentru România” unei firme care îi aparţinea tot lui.

În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus la acel moment de Elena Udrea, un contract de 10.175.168 de lei, având ca obiect “Promovarea brandului turistic al României”. Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp ¬ Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT “şi-a însuşit-o”. Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional.

Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro. Pe final de mandat, Udrea a plătit peste 1,5 milioane de euro din bugetul ministerului urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională. Raportul DLAF a oprit însă rambursările şi s-a transformat într-o anchetă a DNA în care Rudel Obreja este acuzat de corupţie.

Mai multe companii din subordinea Ministerului Economiei, condus la vremea respectivă de Ion Ariton, colegul de partid al Elenei Udrea, au sponsorizat “Gala Bute”. Transelectrica a contribuit la finanţarea galei cu 50.000 de euro, Transgaz cu 100.000 de euro, Hidroelectrica a dat 150.000 de euro, iar complexurile energetice Turceni şi Rovinari au finanţat gala cu câte 25.000 de euro. Cererile de sponsorizare au fost făcute în numele Federaţiei Române de Box, dar banii au ajuns la Europlus Computers, firma care a organizat gala, unde unic acţionar era preşedintelui FR Box, Rudel Obreja.

Cum s-au cheltuit banii
Potrivit Notei DLAF, din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. “Plăţi în legătură cu prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional – 91.535 de lei, respectiv 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT în valoare de 8.116.800 de lei”, potrivit Notei. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale.



×
Subiecte în articol: gala bute rudel obreja Elena Udrea