x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Despăgubiri: Mâine vin banii de Dacii

Despăgubiri: Mâine vin banii de Dacii

30 Oct 2008   •   00:00

Începând de vineri, 31 octombrie, începe procesul de intrare în posesie a banilor depuşi pentru achiziţionarea unui autoturism. Persoanele fizice care până la data de 15 februarie 1992 au efectuat depuneri de sume la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC S.A. în vederea achiziţionării unui autoturism pot să obţină despăgubiri băneşti dacă depozitele astfel constituite, existente în conturile active, îndeplinesc condiţia menţinerii soldului iniţial.



Circa 37.000 (37.478) de români aşteaptă cu sufletul la gură să primească banii pe care, pe vremea regimului comunist, i-au depus la CEC pentru a-şi putea cumpăra o maşină. Pentru aceştia, Guvernul a pus la dispoziţie suma de aproximativ 760 milioane de lei. Pentru a se închide cercul, banii vor fi luaţi de la CEC Bank, deşi sumele provin de la bugetul de stat. Intrarea în posesie a banilor se poate face fie prin plasarea lor într-un cont curent, fie într-un depozit la termen, pentru care dobânda fixă anuală este de 8,25%, fie într-un cont Privilegiu, pentru care dobânda anuală este de până la 9,25% în lei. "Sfatul meu este să lase banii la CEC Bank pentru că avem produse de economisire foarte bune, dobânda este  avantajoasă, calitatea serviciilor este aceeaşi în toată reţeaua băncii. Suntem pregătiţi pentru orice variantă solicitată de clienţi", ne-a declarat Cristian Tudorancea, vicepreşedinte CEC Bank.

UNITĂŢILE SUNT PREGĂTITE
Persoanele care au primit confirmarea din partea băncii se pot prezenta la orice unitate. Această confirmare au primit-o cei care s-au prezentat începând din 3 martie 2008 şi până acum la cele 70 de unităţi desemnate CEC pentru a-şi demonstra eligibilitatea. Documentele care atestă eligibilitatea sunt: cecul cu suma limitată, actul de identitate valabil şi alte documente legale, după caz. Fiecare manager de unitate şi-a organizat activitatea astfel încât acest proiect să se desfăşoare în condiţii de siguranţă", ne-a spus Tudorancea. El a mai precizat că angajaţii CEC Bank vor explica fiecărui client în parte şi care sunt avantajele menţinerii banilor în bancă, într-unul dintre produsele de economisire.

CONFIRMARE PE LOC
Vestea bună este că şi cei care nu au fost confirmaţi, dar au cecul cu suma limitată pot să intre vineri în posesia banilor dacă-şi vor demonstra eligibilitatea.
Pentru asta trebuie să meargă la unităţile desemnate – care sunt afişate pe internet sau pe lista oricărei unităţi CEC.
În cazul în care cetăţeanul nu mai locuieşte în localitatea unde a depus banii, poate merge în unităţile desemnate din localitatea unde locuieşte acum.
  • Daniela Ivan

Suma diferă de la caz la caz

Nu toată lumea care a depus bani la CEC va primi aceeaşi sumă. "Un cetăţean va intra în posesia unei sume în funcţie de data la care a depus banii, de valoarea depunerii respectiv avans sau sumă întreagă şi de perioada scursă din momentul depunerii până la data de 31.07.2007 a precizat Tudorancea. Însă fiecare cetăţean care are confirmarea ştie suma exactă pe care are dreptul să o primească deoarece aceasta i-a fost comunicată în scris de bancă. Cei mai mulţi dintre cei care vor intra vineri în posesia banilor vor opta pentru menţinerea lor în bancă, într-un cont de tip Privilegiu, potrivit estimărilor băncii. "Ne bazăm pe opţiunile pe care oamenii le-au indicat atunci când s-au prezentat pentru confirmare. Cei mai mulţi au optat pentru contul Privilegiu", spune Tudorancea. Acesta are avantajul că permite depuneri şi retrageri parţiale la orice dată, la orice unitate, iar dobânda se acordă pe tranşe valorice şi se capitalizează lunar.


O lege pentru oameni

Despăgubirea păgubiţilor Dacia se realizează în baza unui act normativ iniţiat de Partidul Conservator. Legea a fost amânată prin comisii vreme de mai mulţi ani, dar după adoptarea ei şi apropierea campaniei electorale toate partidele şi-au asumat merite pentru această. "Soluţionarea problemei despăgubirilor este urmarea efortului consecvent pe care l-a făcut PC pentru a determina Guvernul să corecteze nedreptatea făcută oamenilor care şi-au pierdut economiile pentru Dacii. Faptul că Guvernul a devansat despăgubirile pentru Dacii începând cu 31 octombrie face parte din spectacolul electoral al PNL, pentru că PC a solicitat Guvernului să grăbească despăgubirile încă din luna mai, iar atunci Executivul declara că nu sunt fonduri", a declarat Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC.  Guvernul a recurs la toate tertipurile posibile pentru a tergiversa aplicarea legii, refuzând chiar elaborarea normelor metodologice de aplicare a legii, deşi legea fusese votată de Parlament şi promulgată de preşedinte. "Important este până la urmă că oamenii îşi vor primi banii după 17 ani de aşteptare şi că vor putea să pună punct acestor patru ani de guvernare haotică şi pusă pe scandal", a declarat Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: observator banii