x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diaconescu: Recomandăm românilor să evite călătoriile în Republica Moldova

Diaconescu: Recomandăm românilor să evite călătoriile în Republica Moldova

09 Apr 2009   •   00:00

Ministrul român de Externe, Cristian Diaconescu, a recomandat, joi, cetăţenilor români, să evite călătoriile în Republica Moldova şi a spus că măsura introducerii de vize de către această ţară încalcă acordul Chişinăului cu Uniunea Europeană.



"În ultimele zile, autorităţile Republicii Moldova au luat o serie de măsuri, considerate de noi şi nu numai, ca fiind arbitrare şi discriminatorii la adresa cetăţenilor români", a spus ministrul Cristian Diaconescu, precizând că cea mai dură dintre acestea a fost cea de introducere a regimului de vize în relaţia cu România.

Diaconescu a afirmat că, potrivit acordului Chişinăului cu Uniunea Europeană introducerea de vize pentru cetăţenii UE trebuie să se facă cu o notificare prealabilă de 48 de ore a Comsiiei Europene, ministrul precizând că această notificare nu s-a făcut.

El a adăugat că măsura introducerii de vize pentru cetăţenii români este discriminatorie întrucât această măsură se aplică pentru categorii de cetăţeni, şi nu pe criterii de naţionalitate.

Potrivit ministrului, situaţia creată ridică două probleme de fond.

"În primul rând, este vorba despre stabilirea fără niciun fel de fundament juridic a criteriului cetăţeniei române privind obligativitatea introducerii vizelor. Aceasta este o măsură discriminatorie pentru că, în baza acordului dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, măsura poate fi introdusă numai pentru categorii de vizitatori, iar în niciun caz pe criteriul naţionalităţii sau al cetăţeniei", a explicat ministrul.

"În al doilea rând, măsura a fost luată cu încălcarea prevederilor acordului dintre RM şi Comisia Europeană privind facilitarea vizelor şi readmisia, care stipulează necesitatea notificării la Bruxelles, cu 48 de ore înainte, luarea unei astfel de măsuri. Până la această oră, notificarea nu a fost făcută. Considerăm că este o acţiune nesăbuită, care arată distanţa imensă dintre declaraţiile autorităţilor de la Chişinău şi disponibilitatea reală de a acţiona în spirit european. Am sesizat deja Comisia Europeană şi partenerii europeni în legătură cu aspectele de mai sus", a mai spus Diaconescu.

"Recomandăm cetăţenilor români să evite călătoriile în această ţară", a spus ministrul, care a adăugat că măsura privind introducerea vizelor pentru români adoptată de autorităţile de la Chişinău este "nesăbuită".

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Moldova au nevoie de viză, începând cu data de 9 aprilie, orele 00.00, a anunţat MAE, precizând că vizele vor fi eliberate de către Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.
Mediafax

×
Subiecte în articol: observator