Senatorul PDL Radu F. Alexandru i-a acuzat, marţi, pe parlamentarii Opoziţiei că au împiedicat depolitizarea SRR şi SRTv prin respingerea în Senat a iniţiativei legislative privind organizarea şi funcţionarea celor două societăţi.
El a afirmat că iniţiativa legislativă, care a fost "susţinută necondiţionat" de coaliţia de guvernământ, a fost respinsă în Senat, ca urmare a votului dat de PSD şi PNL.În replică, liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a subliniat că la votul în Senat iniţiativa legislativă a întrunit numai 17 voturi "pentru", în condiţiile în care parlamentarii puterii sunt 71 din totalul de 137 senatori, având cu două voturi mai mult decât majoritatea necesară. Astfel, el a întrebat cine doreşte depolitizarea celor souă societăţi dacă doar 17 parlamentari ai Puterii au votat în favoarea acestui proiect.
Senatorul liberal Cristian Ţopescu a menţionat că la dezbazbaterea iniţiativei legislative în Comisia pentru cultură a fost de acord cu proiectul, deşi a susţinut că o depolitizare reală a SRR şi SRTv nu este posibilă.
Şi deputatul PDL Sever Voinescu a făcut referire, în intervenţia sa, la iniţiativa legislativă a Ralucăi Turcan.
"Proiectul de lege a căzut şi suntem în situaţia de a alege CA pe legea veche. Nu am fost în stare, noi, Parlamentul, să producem mecanismul prin care Televiziunea şi Radioul să fie depolitizate. Mergem înainte pe legea veche. Repet, mă uit la toţi membrii pe care dumneavoastră i-aţi propus, doamnelor şi domnilor de la PSD şi PNL, candidaţii dumneavoastră n-au nicio legătură cu partidele dumneavoastră? Această rumoare şi huiduilelile îmi dau răspunsul, evident, evident, o spun clar, e vorba de promovarea clientelei politice a dumneavoastră în aceste poziţii. Îi susţineţi, îi votaţi, aţi spus că-i votaţi, faceţi-o. Dacă o faceţi, asumaţi-o. Suntem în situaţia penibilă în care «Hoţul strigă hoţul»", a spus Voinescu.
Pe de altă parte, deputatul PDL a susţinut că Parlamentul se află într-un moment de "maximă ipocrizie" când PSD şi PNL vorbesc despre depolitizarea TVR.
"Mi-aduc aminte ascultând toate aceste tirade vorbele unui onorabil profesor al Facultăţii de Drept, care spunea: «ar fi dramatgic dacă n-ar fi penibil». În loc să dezbatem lucrurile legate cu adevărat de problemele Televiziunii şi ale Radioului, suntem, din păcate, doamnelor şi domnilor colegi, într-un moment penibil. Unu, e penibil pentru că vorbesc despre depolitizare partidele care au politizat mavis tot ce le-a căzut în mână", a spus Voinescu.
El a spus că, în al doilea rând, "vorbesc despre depolitizare câteva partide care au şi ele candidaţi" pentru CA.
"Vreţi să vorbim despre legăturile dintre candidaţii dumneavostră şi partidele dumneavoatsră? Bine", a spus Voinescu.
"Vorbim despre două partide, PSD şi PNL, care au susţinut frenetic administraţia Sassu la TVR. Vă spune ceva domnul Sassu, apropo de legăturile domniei sale cu un partid politic? Nu, nu. Vă spune ceva domnul Sassu când vorbim de bani şi de situaţia financiară a Televiziunii? Deci mie mi se pare că suntem într-un moment de maximă ipocrizie, care cred că trebuie să înceteze", a spus Voinescu.
Senatul a respins, în 16 iunie, propunerea legislativă privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, iniţiată de Raluca Turcan (PDL), după ce proiectul fusese respins de Camera Deputaţilor.
Propunerea legislativă a întrunit doar 17 voturi "pentru", 14 abţineri, în timp ce 41 de senatori au votat "împotrivă".