x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doar 40 de profesori din 1.000 dau meditaţii legal

Doar 40 de profesori din 1.000 dau meditaţii legal

de Lucian Dobrater    |    13 Feb 2011   •   15:04
Doar 40 de profesori din 1.000 dau meditaţii legal

151655-.jpgMai puţin de 1 la sută din profesorii din Alba au înştiinţat Fiscul anul trecut că îşi rotunjesc veniturile din ore particulare. Cele mai multe meditaţii le dau dascălii de matematică, română, engleză şi informatică. Numărul cadrelor didactice care oferă lecţii contracost legal este disproporţionat faţă de cel al şcolilor din judeţ.  

Cei mai mulţi meditatori cu acte în regulă, 15, sunt în Alba Iulia. „Cei care sunt înregistraţi la noi ca persoane fizice autorizate depun o declaraţie de venit anuală estimativă. Pentru anul fiscal 2010 sunt în această situaţie  40 de profesori care realizează venituri din meditaţii. Termenul limită este 15 mai, iar apoi vor achita  impozitul anual pe venit“, a declarat Iulia Mireştean, purtător de cuvânt la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba Cei care au ales să intre în legalitate cu meditaţiile date elevilor câştigă, în medie, 5.000 de lei/an. Profesorul de informatică Sebastian Onac de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan“ din Alba Iulia îşi declară veniturile din meditaţii încă din 2007.

Dascălul susţine că foloseşte metode de predare moderne şi material didactic pe suport electronic. „Eu am considerat că este corect să-mi declar la Finanţe veniturile realizate din meditaţiile particulare. Dacă tot suntem un model pentru elevi, să fim şi din acest punct de vedere. Aproape şase luni nu am elevi la meditaţii din cauza vacanţelor şi a examenelor naţionale, dar până la urmă orice sumă este binevenită pentru rotunjirea salariului“, a explicat profesorul de informatică. Sunt şi profesori care susţin că nu este tocmai o „afacere“ rentabilă. „Eu sunt autorizată ca persoană fizică de acum trei ani. Eu plătesc impozit pe tot anul, deşi am elevi la meditaţii doar în lunile octombrie-mai, întrucât pe urmă sunt examenele naţionale şi vacanţa“, a precizat Corina Sava, profesor de matematică la Şcoala „Mihai Eminescu“ din Alba Iulia. 

În şcolile din Alba activează aproape 4.450 de profesori. Dintre aceştia, 370 predau limba română, iar 350  matematica. Dascălii care predau cele două discipline sunt cei mai căutaţi pentru orele în particular. „Fiul meu este în clasa a VIII-a şi am considerat că are nevoie de meditaţii la matematică, în perspectiva admiterii la liceu.  Eu plătesc profesoarei care îl învaţă 35 lei pentru şedinţa de meditaţii de o oră şi jumătate. Eu sunt mulţumită că este singur, nu alături de o grupă de trei sau mai mulţi elevi, cum am auzit că se întâmplă la alţi profesori“, a declarat Ioana Petru, mama unui elev de clasa a VIII-a.Fie că şi-au declarat sau nu veniturile la Fisc, dascălii realizează venituri frumuşele din orele particulare.

Tarifele sunt între 20 şi 40 de lei, pe şedinţă, la limbi străine şi ajung până la 50 de lei pentru metamatică şi limba română, în cazul dascălilor cu renume. Garda Financiară îi poate controla pe profesorii care dau ore în particular doar dacă sunt reclamaţi de părinţi sau colegi, iar pe cei autorizaţi daor dacă nu îşi achită impozitele la timp.

×