x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dobriţoiu susţine că în mandatul lui Gabriel Oprea s-au făcut ERORI mari la RECALCULAREA pensiilor militare

Dobriţoiu susţine că în mandatul lui Gabriel Oprea s-au făcut ERORI mari la RECALCULAREA pensiilor militare

19 Feb 2013   •   11:51
Dobriţoiu susţine că în mandatul lui Gabriel Oprea s-au făcut ERORI mari la RECALCULAREA pensiilor militare
Sursa foto: Alexandra Pandrea/Intact Images

Fostul ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu a declarat, astăzi, că s-a făcut audit în mandatul său care a arătat că recalcularea pensiilor militare s-a făcut neprofesionist, cu mari greşeli, iar statul trebuie să plătească 200.000 de lei în plus, instituţiile abilitate urmând să stabilească vinovaţii.

"Un audit comandat în mandatul meu a demonstrat nereguli în calcularea pensiilor militarilor. S-a lucrat foarte repede, neprofesionist, sunt greşeli mari. Subofiţerii aveau pensii mai mari decât generalii. Statul trebuie să plătească lunar 200.000 de lei în plus. Instituţiile abilitate vor stabili vinovaţii. Aşa ceva nu se întâmplă în nicio armată", a declarat Dobriţoiu, care a precizat că "acestea sunt indicii serioase că acolo s-a întâmplat ceva neplăcut, având în vedere faptul că a fost o decizie politică pentru finalizarea acestui proces într-un termen foarte scurt".

"Preocuparea noastră în momentul în care am văzut dimensiunea lipsei de profesionalism în soluţionarea acestui proces şi a impactului deosebit de mare pe care îl are pe buget... am constatat că bugetul de achiziţii al Ministerului Apărării se îndreaptă către alte zone, ceea ce a generat şi generează serioase lacune privind creşterea capacităţii operaţionale a forţelor noastre armate în calitate de aliat", a continuat fostul ministru al Apărării.

 "Procesul de auditare s-a încheiat cu un raport care a evidenţiat aspectele pe care le-am spus adineauri, iar raportul a rămas definitiv după două săptămâni de la date emiterii lui. Termenul acesta de două săptămâni era necesar în baza legii pentru a permite instituţiilor care au fost implicate în procesul de recalculare să aducă şi alte elemente probatorii privind corectitudinea calcului pensiilor, iar raportul a rămas final din 27 decembrie anul trecut", a conchis Corneliu Dobriţoiu.

Ponta, despre recalcularea pensiilor militare: E o situație delicată. Nu putem stârni o nouă panică

Premierul Victor Ponta a declarat luni că este "foarte complicat" subiectul recalculării pensiilor militarilor, deoarece s-au făcut mai multe erori de către guvernările precedente și el personal nu vrea să taie nicio pensie.

"Înțeleg că au fost niște probleme, trebuie să vedem cum facem în așa fel încât să calculăm corect, pe de altă parte să nu stârnim o nouă panică, adică oamenii să creadă că le scade cineva pensia, nu cred că asta e ideea. E o situație delicată, pentru că s-au făcut erori în calcul, pe de altă parte, repet, nu poți să vii să începi acum să le spui oamenilor că dacă s-au făcut erori în a calcula mai mult decât era, să începi să-i spui omului acum că de fapt îi tai din pensie, e foarte complicat", a declarat premierul.

"Părerea mea este că trebuie să găsim o altă soluție legislativă, nu e vina omului (că a primit mai mulți bani decât trebuia să primească la recalculare, n.red.), e vina celor care au calculalt din instituțiile statului și să te duci să te întorci iarăși împotriva oamenilor mi se pare anormal și mi se pare că dacă a greșit statul, nu plătește omul, dacă au greșit cei de la stat, plătesc cei de la stat", a mai spus Ponta.

×