x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doi alpinişti români se pregătesc, în Nepal, pentru o ascensiune pe un vârf cunoscut doar din poze

Doi alpinişti români se pregătesc, în Nepal, pentru o ascensiune pe un vârf cunoscut doar din poze

de Alexandru Radescu    |    19 Apr 2013   •   20:05
Doi alpinişti români se pregătesc, în Nepal, pentru o ascensiune pe un vârf cunoscut doar din poze

Un vârf de 6248 m situat în Himalaya    în masivul Annapurna. Conform informaţiilor furnizate de Ministerul Nepalez al Turismului, pentru acest vârf nu este înregistrată, în mod oficial, nicio ascensiune. Este şansa şI aventura a doi alpinişti români, Cosmin Andron (37 ani) şI Cristina Pogăcean (29 de ani) de a deschide un traseu tehnic pe peretele sud–vestic al acestui munte, un traseu în premieră mondială!   
Expediţia nepalează a celor doi temerari a început în urmă cu o săptămână şI este programată să dureze aproximativ o lună. Dar pentru ascensiunea propriu-zisă, “lupta” cu peretele de 1000 de metri, escaladarea ar dura cam patru zile, în funcţie şi de condiţiile meteo...

Un filosof şI o ingineră

Băimăreanul Cosmin Andron a început practicarea alpinismului în 1989 iar din 2004, în cursul unor vizite regulate în Tibetul de Est escaladează în premieră mondială o serie de cascade de gheaţă si deschide trasee alpine în masivul Qionglai. La acea dată se “eliberase” de povara catedrei de filosofie de la Universitatea din Londra (din 2000), el fiind şi doctor în filosofie al prestigioasei Universităţi britanice.
De profesie inginer de Instalaţii în Construcţii Civile, Cristina Pogăcean a început practicarea alpinismului în 2004, în cadrul Clubului Alpin Român (Cluj), după 9 ani de atletism.  După numai doi ani reuşeşte o ascensiune pe     Elbrus (5648m) în Caucaz iar în 2008 urcă pe vârfurile Chapaev (6130m) şI Khan Tengri (7010m), în cadrul unor expediţii româneşti. În toamna anului     2011 a încercat, împreună cu Cosmin Andron şI W. Yip    (Marea Britanie), deschiderea unui traseu în    premieră pe peretele sud-vestic al vârfului Shishapangma     (8013m), echipa ajungând până la 7200m de unde sunt nevoiţi să se retragă.






×