x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul “fraudă la bac”/125 de profesori şi elevi, la judecată

Dosarul “fraudă la bac”/125 de profesori şi elevi, la judecată

de Violeta Fotache    |    01 Noi 2008   •   00:00
Dosarul “fraudă la bac”/125 de profesori şi elevi, la judecată

Procurorii anticorupţie din Cluj au trimis în judecată 125 de persoane, profesori şi candidaţi, pentru fraudarea examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008 la Grupul Şcolar pentru Industrie Mică şi Servicii din Sighetul Marmaţiei.

Cap de listă la “inculpaţi” este Virginica Meda Leordean, directoarea liceului particular “George Pop de Băseşti” din Sighetu Marmaţiei, acuzată de trafic de influenţă şi dare de mită. Printre inculpaţi sunt 38 de cadre didactice preuniversitare, 82 de candidaţi la examenul de bacalaureat, dar şi Micu Călin Paul, vicepreşedinte al Comisiei de Bac de la Grupul Şcolar, Marchiş Ortensia, membru în comisia de evaluare zonală a lucrărilor de bac, Aurica Puşcaş, preşedinta Fundaţiei Sfântul Anton de Padua – Ulmeni, şi Ileana Mirela Botici elevă de 36 de ani, de la liceul privat.

30.000 € DE LA ELEVI, SĂ TRĂIASCĂ!
Potrivit DNA, în cursul lunii iunie, Virginica Leordean, cu complicitatea elevei Botici, ar fi pretins de la 113 absolvenţi ai liceului privat câte 1.000 lei, promiţându-le că va interveni pe lângă membrii comisiei de bacalaureat şi pe lângă profesorii supraveghetori pentru a le asigura promovarea examenului. Pentru leii primiţi de la elevi – echivalentul a aproape 30.000 euro la acea dată – Leordean a angrenat în afacere pe fiecare profesor supraveghetor din comisia de examen pe care i-a plătit cu câte o sută de lei noi pe zi. Ea ar fi multiplicat rezolvările subiectelor extrase din examen şi le-ar fi împărţit candidaţilor în săli în timpul examenelor. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Maramureş. Toate numele persoanelor trimise în judecată pot fi găsite pe site-ul ziarului.

Anchetatorii au stabilit că Micu Călin Paul i-a grupat pe toţi candidaţii liceului particular într-o singură clădire pentru a-i înlesni directoarei accesul în sălile de examen şi i-a furnizat la fiecare probă scrisă subiectele extrase spre a fi rezolvate şi distribuite candidaţilor. În schimb i s-au plătit 1.080 lei pentru cazare şi masă.

Citiţi aici comunicatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie − Serviciul Teritorial Cluj

×
Subiecte în articol: observator