x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Zambaccian: Cererile de abţinere formulate de trei judecători repartizaţi, respinse

Dosarul Zambaccian: Cererile de abţinere formulate de trei judecători repartizaţi, respinse

02 Apr 2013   •   12:34
Dosarul Zambaccian: Cererile de abţinere formulate de trei judecători repartizaţi, respinse
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cererile de abţinere formulate de trei dintre cei cinci judecători repartizaţi să judece contestaţiile din dosarul Zambaccian al lui Adrian Năstase au fost respinse de Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, au declarat oficiali ai instanţei supreme, citaţi de mediafax.ro.

Solicitările de abţinere au fost înaintate de judecătorii Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Angela Dragne, care au motivat prin faptul că, anterior, s-au pronunţat în alte dosare ale lui Năstase.

În urma respingerii cererilor de către Colegiul de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), cei trei magistraţi rămân completul de cinci în care au fost repartizaţi aleator pentru a judeca, în 8 aprilie, contestaţiile din dosarul Zambaccian, în care Adrian Năstase a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi a fost achitat pentru luare de mită.

Judecătorii Ioana Bogdan şi Cristina Rotaru au soluţionat, în etapa fondului, dosarul "Trofeul calităţii", iar Angela Dragne a făcut parte din completul care a dispus achitarea persoanelor judecate în dosarul "Mătuşa Tamara".

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că nu ştie care sunt motivele concrete pentru care cei trei judecători au făcut cereri de abţinere, dar a arătat că poate fi un motiv şi faptul că ei au mai făcut parte din complete care au dispus soluţii în dosare în care a fost judecat fostul premier.

Dosarul "Zambaccian" a ajuns pe rolul instanţei supreme după ce procurorii au motivat recursul privind decizia din 30 martie 2012 dată de un complet de trei judecători.

În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost condamnat în 30 martie 2012 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj, fiind achitat pentru luare de mită.

Soţia fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată atunci tot la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru "participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală", fiind achitată pentru complicitate la luare de mită şi şantaj.

×
Subiecte în articol: dosarul zambaccian adrian nastase