x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două elicoptere vor evacua persoanele blocate la Bâlea. Primul a aterizat deja

Două elicoptere vor evacua persoanele blocate la Bâlea. Primul a aterizat deja

20 Ian 2016   •   11:05
Două elicoptere vor evacua persoanele blocate la Bâlea. Primul a aterizat deja

Două elicoptere aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie vor evacua miercuri persoanele aflate la Bâlea, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în MAI, medicul Raed Arafat.

"Acum s-a luat decizia, da, se vor trimite pentru că nu se va putea repara cabina în cursul zilei de astăzi şi nu ştim dacă mâine se va repara. Altă soluţie nu este. Sunt mai mulţi turişti dintre care un număr de copii şi nu sunt echipaţi ca să fie coborâţi în mers sau prin alte tehnici. Nu avem cum să îi coborâm decât cu elicopterele. Două elicoptere ale Inspectoratului General de Aviaţie", a precizat Raed Arafat.

Cei 72 de turişti vor fi evacuaţi de două elicoptere care urmează să aterizeze la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, şi vor fi transportaţi în apropierea localităţii Cârţişoara, situată în proximitatea zonei turistice Bâlea, potrivit unei decizii luate de autorităţile sibiene, într-o şedinţă urgentă convocată de prefectul judeţului, Ovidiu Sitterli.

"În urma analizei, pentru evacuarea persoanelor în condiţii de siguranţă din zona menţionată s-a stabilit să se solicite sprijin Inspectoratului General de Aviaţie, iar două elicoptere vor evacua persoanelor din zona Bâlea în zona localităţii Cârţişoara, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Sibiu va monta un cort încălzit. Echipaje SMURD vor fi dispuse în zona localităţii Cârţişoara pentru a evalua starea medicală a persoanelor, iar la nevoie, vor asigura transportul acestora la spital", se arată într-un comunicat remis miercuri, de către ISU Sibiu.

Cei 72 de turişti, care au rămas blocaţi marţi, la Bâlea Lac, la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraşului, din cauză că s-a blocat telecabina şi nu au mai putut coborî, au fost cazaţi la două cabane şi li s-a asigurat gratis şi o masă caldă, precizase marţi, pentru AGEPRES, Lidia Bădilă, purtătoarea de cuvânt a societăţii care administrează telecabina.

"Telecabina nu mai poate coborî în seara aceasta. Le-am asigurat gratis cazarea şi masa celor 70 de turişti aflaţi sus, la Bâlea Lac. Nimeni nu s-a aflat în telecabină când aceasta s-a blocat", a explicat Bădilă.

Potrivit acesteia, telecabina de la Bâlea s-a defectat marţi, la ora 13,00.

Câţiva turişti aflaţi la Bâlea au coborât totuşi marţi seara, cu snowmobilele, pe Transfăgărăşan, deşi şoseaua este închisă din cauza zăpezii foarte mari şi a riscului de avalanşe, a precizat pentru AGERPRES, Şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

Telecabina de la Bâlea Lac are o defecţiune în sala motoarelor, a explicat miercuri, pentru AGERPRES, Lidia Bădilă. Potrivit acesteia, va fi chemată chema o echipă de specialişti de la Braşov, pentru remedierea situaţiei.

Este pentru prima dată în ultimii ani când telecabina de la Bâlea nu funcţionează din cauza problemelor tehnice.

Telecabina de la Bâlea este singurul mijloc de transport în această perioadă, care face legătura pe cablu, pe o distanţă de 3.700 de metri, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac, în condiţiile în care Transfăgărăşanul este închis din cauza zăpezii foarte mari şi a riscului de avalanşe.

Primul elicopter a aterizat, miercuri, la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor şi a telecabinei, pentru evacuarea turiştilor rămaşi blocaţi în zonă de marţi, relatează corespondentul AGERPRES.

Sursa: Agerpres

×
Subiecte în articol: raied arafat elicoptere balea lac