x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două variante de lucru la TIMBRUL DE MEDIU. De ce se va ţine cont la calcularea noii taxe auto

Două variante de lucru la TIMBRUL DE MEDIU. De ce se va ţine cont la calcularea noii taxe auto

09 Ian 2013   •   10:22
Două variante de lucru la TIMBRUL DE MEDIU. De ce se va ţine cont la calcularea noii taxe auto
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că autorităţile lucrează pe două variante ale timbrului de mediu, care urmează să înlocuiască actuala taxă de primă înmatriculare auto. Plumb susţine însă că varianta care va intra în dezbatere publică va conţine acele norme ce vor duce la protecţia mediului şi sunt în concordanţă cu legislaţia UE în domeniu, scrie Economica.net.

Rovana Plumb a negat informația potrivit căreia taxa va fi plăttiă anual.

"Proiectul va fi gata până la adoptarea bugetului de stat, dar nu se va aproba nimic până nu va fi supus dezbaterii publice", a mai spus Plumb. Forma inițială a taxei auto, suspendată până la 31 decembrie 2012, a reintrat în vigoare de la 1 ianuarie, însă Guvernul are în vedere modificarea acesteia.

Conform legii, care are la bază principiul "poluatorul plăteşte", taxa de poluare este plătită o singură dată atât pentru autovehiculele noi, cât şi second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în România.

Suspendată de fostul Guvern doar până la începutul acestui an, taxa de primă vânzare auto este din nou obligatorie începând cu 1 ianuarie, Executivul urmând însă să analizeze această situaţie. Taxa de primă vânzare auto, introdusă de Guvernul Boc la sfârşitul anului 2011, trebuia percepută cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost achitată taxa de poluare.

În ianuarie 2012, pe fondul protestelor organizate atunci în Bucureşti şi alte oraşe ale ţării, în care una dintre revendicările formulate viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.

Premierul Victor Ponta a asigurat, în luna decembrie, că Guvernul va reglementa situaţia taxei auto în prima şedinţă din 2013, precizând atunci că taxa de primă înmatriculare va fi înlocuită cu o taxă de mediu raportată mult mai strict la gradul de poluare al unui vehicul. El a precizat atunci că un grup de lucru format la nivelul ministerelor Finanţelor şi Mediului analizează în prezent variantele pentru noul sistem de taxare, care să încurajeze achiziţionarea maşinilor noi şi nepoluante, şi că va fi solicitat acordul Comisiei Europene. Săptămâna trecută, la audierile din Parlament pentru validarea în postul de ministru al Mediului, Rovana Plumb a spus că taxa auto este o problemă sensibilă, asupra căreia se vor aduce precizări noi după finalizarea bugetului, ea susţinând ca aceasta să fie o taxă de mediu, stabilită în funcţie de nivelul de poluare.

Timbru de mediu va fi calculat în funcţie de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică a autoturismului

×