x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dovezi ale existenței norilor pe luna lui Saturn, găsite de telescopul James Webb

Dovezi ale existenței norilor pe luna lui Saturn, găsite de telescopul James Webb

de Redacția Jurnalul    |    02 Dec 2022   •   22:30
Dovezi ale existenței norilor pe luna lui Saturn, găsite de telescopul James Webb
Sursa foto: pixabay.com

O echipă internațională de cercetători au fost extrem de încântați când au văzut primele imagini cu telescopul James Webb cu cea mai mare lună a lui Saturn, Titan. Oamenii de știință au confirmat în scurt timp că o pată luminoasă vizibilă în emisfera nordică a lui Titan era, de fapt, un nor mare.

Oamenii de știință care folosesc James Webb pentru a investiga atmosfera și clima lui Titan au descris într-o declarație a NASA reacțiile lor inițiale la vederea datelor.

„Am așteptat ani de zile să folosim viziunea în infraroșu a lui Webb pentru a studia atmosfera lui Titan, inclusiv modelele sale meteorologice fascinante și compoziția gazoasă, și, de asemenea, să vedem prin ceață pentru a studia petele luminoase și întunecate de pe suprafață. Atmosfera lui Titan este incredibil de interesantă, nu doar datorită norilor și furtunilor de metan, ci și datorită a ceea ce ne poate spune despre trecutul și viitorul lui Titan - inclusiv dacă a avut întotdeauna o atmosferă”,au declarat cercetătorii, potrivit metro.co.uk.

Titan este singura lună din sistemul solar cu o atmosferă densă și este, de asemenea, singurul corp planetar, în afară de Pământ, care are în prezent râuri, lacuri și mări.

Spre deosebire de Pământ, însă, lichidul de pe suprafața lui Titan este compus din hidrocarburi, inclusiv metan și etan, nu din apă. Atmosfera sa este plină de o ceață groasă care întunecă lumina vizibilă care se reflectă la suprafață.

Prin compararea diferitelor imagini capturate de camera în infraroșu apropiat a lui Webb, oamenii de știință au confirmat în scurt timp că o pată luminoasă vizibilă în emisfera nordică a lui Titan era, de fapt, un nor mare. Nu după mult timp, au observat un al doilea nor.

„Detectarea norilor este interesantă deoarece validează predicțiile de mult timp ale modelelor computerizate despre clima lui Titan, conform cărora norii s-ar forma cu ușurință în emisfera nordică mijlocie în timpul verii târzii, când suprafața este încălzită de Soare”, au mai declarat cercetătorii.

În 2019, NASA a confirmat misiunea „The Dragonfly”, pentru a căuta viață extraterestră pe Titan.

O navă spațială urmează să exploreze suprafața lunii și să caute „elementele constitutive ale vieții”, a dezvăluit agenția spațială.

Parte a programului New Frontiers al NASA, misiunea va fi lansată în 2026 și va ajunge pe Titan în 2034. Va fi pentru prima dată când NASA va pilota un vehicul cu mai multe rotoare pentru știință pe o altă planetă.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dovada nori saturn james webb