x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duel Buda - Chiuariu

Duel Buda - Chiuariu

de Violeta Fotache    |    21 Iul 2007   •   00:00

Termenele de acordare a cetăţeniei romăne au devenit prilej de dispută intre deputatul PD Daniel Buda şi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, pornind de la cazul particular al Dianei Domenco.

Termenele de acordare a cetăţeniei romăne au devenit prilej de dispută intre deputatul PD Daniel Buda şi ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, pornind de la cazul particular al Dianei Domenco, in care aceasta, solicitantă a cetăţeniei romăne, a dat in judecată Ministerul Justiţiei.

PRETEXTUL MECIULUI. Femeia s-a plăns pentru timpul indelungat de aşteptare a soluţionării cererii sale (patru ani şi jumătate), considerănd că nu se incadrează in categoria termenelor rezonabile. Deşi legea specială nu prevede un anumit termen de rezolvare, Diana Domenco a căştigat procesul, Curtea de Apel Bucureşti constatănd că s-a intărziat nejustificat soluţionarea cererii. Instanţa a obligat ministerul să soluţioneze cererea reclamantului in termen de şase luni de la data rămănerii definitive a hotărării. Ministerul Justiţiei (MJ) a făcut insă recurs.

In urma mediatizării cazului, deputatul PD Daniel Buda l-a acuzat pe ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu. "Este iresponsabil gestul ministrului Justiţiei de a ataca cu recurs decizia Curţii de Apel Bucureşti, prin care se stabilea termenul rezonabil de şase luni pentru acordarea cetăţeniei, sub pretextul că instanţele de judecată nu ar putea aprecia ce inseamnă termeni rezonabili", a susţinut Buda, printr-un comunicat de presă. El a catalogat gestul drept o "sfidare a justiţiei", ţinănd cont de faptul că doar instanţele de judecată au capacitatea de a aprecia termenii rezonabili.

In replică, Chiuariu a emis şi el un comunicat intitulat ironic "Bună dimineaţa, dle deputat Buda!". In esenţă, ministrul il acuză pe deputatul PD de reacţie demagogică şi intărziată, avănd in vedere faptul că, in materia acordării cetăţeniei romăne, numărul mare de cereri nerezolvate şi termenul lung de soluţionare "sunt realităţi ale mandatului fostului ministru al Justiţiei, susţinut de Partidul Democrat, Monica Macovei". "Ne bucură preocuparea domnului deputat pentru situaţia creată de un fost ministru al Partidului Democrat şi il rugăm să nu lipsească de la dezbaterile din comisii şi din plen, astfel incăt proiectul de modificare a Legii cetăţeniei să poată fi adoptat căt mai curănd posibil", a susţinut Tudor Chiuariu. Acesta a arătat că la preluarea mandatului său existau peste 30.000 de cereri nesoluţionate, depuse la minister, alte 400.000 fiind depuse la Consulatul de la Chişinău. Ministrul a mai subliniat că in perioada Macovei, ministerul a fost dat in judecată de 12 solicitanţi de cetăţenie, care nu primiseră un răspuns. Şi atunci au fost introduse de minister două recursuri.

×
Subiecte în articol: observator justiţiei