x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator După ger vine ninsoare

După ger vine ninsoare

de Iulia Barbu    |    Monica Andrei Capatos    |    27 Ian 2010   •   00:00
După ger vine ninsoare
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

După ce gerul a făcut revagii, meteorologii ne anunţă că de azi temperaturile vor creşte, dar vom avea parte de ninsori pe tot cuprinsul ţării. Minima va fi de -15 grade, iar maxima, de 3 grade. Din cauza temperaturilor scăzute, consumul de energie electrică din România a atins, în noaptea de luni spre marţi, maximul ultimilor ani, 9.300 de megawaţi, potrivit directorului general al Transelectrica (TEL), Adrian Băicuşi.

Temperaturile au început să crească uşor, iar ninsorile îşi vor face din nou apariţia. Va ninge în toată ţara, în special în zona de munte, unde vântul va viscoli zăpada şi va amplifica senzaţia de frig deja existentă. Cu toate că maximele vor creşte, ele nu vor depăşi azi valoarea de 3°C în Dobrogea, iar minimele vor coborî "numai" până la -22°C. Mâine se va încălzi mai mult, minimele ajungând până la -14°C, iar poimâine vom avea maxime de 3°C şi minime de -15°C.

Din cauza temperaturilor foarte scăzute, ieri dimineaţă, şapte trenuri au avut întârzieri în Gara de Nord din Bucureşti de până la 150 de minute, acestea circulând cu restricţii de viteză. De altfel, în noaptea de luni spre marţi, zeci de pasageri au fost transportaţi la spital după ce au rămas blocaţi, timp de trei ore, în trenul Bucureşti-Ploieşti din cauza faptului că locomotiva s-a defectat. După orele petrecute în frig, pasagerii au ajuns la spital în stare de hipotermie. Tot ieri, 57 de trenuri au fost anulate.

INTERNĂRI ŞI DECESE DIN CAUZA FRIGULUI
În Vaslui, şase persoane au fost internate cu hipotermie în ultimele 24 de ore, iar două femei din comunele sucevene Putna şi Forăşti au murit din cauza frigului. "În majoritatea cazurilor, oamenii nu au ţinut cont de recomandările medicilor de a nu ieşi din casă, mai ales că mulţi din ei figurează şi cu alte afecţiuni, în special cardiace", a declarat Luminiţa Costache, directorul adjunct al DSP Vaslui. Tot în ultimele 24 de ore, echipajul SMURD al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui a intervenit la nouă solicitări în cazul unor persoane cu probleme medicale, din care la patru cu luxaţii şi fracturi, la două cu insuficienţă cardiacă şi la câte una cu hipotermie uşoară, diabet şi dureri lombare. În judeţul Alba, un bărbat dispărut de acasă de cinci zile a fost găsit decedat, presupunându-se că moartea a survenit din cauza expunerii îndelungate la frig. În judeţul Dolj, o altă femeie a murit din cauza gerului.

Zăpada îngheţată de pe marginea arterelor de circulaţie, dar mai ales cea adunată pe străzile secundare a rămas o problemă a Capitalei. Poleiul şi ninsorile ce vor urma vor da bătăi de cap atât edililor, cât şi bucureştenilor. La comandamentele convocate la municipalitate, firmelor de salubrizare li s-a cerut să continue acţiunile de încarcerare şi transportare a zăpezii în afara Bucureştiului. Ieri dimineaţă, reprezentanţii RADET au anunţat că toate cele 21 de puncte termice la care au fost înregistrate avarii funcţionează la parametri normali. "RADET nu are nici o avarie. Motivele pentru care bucureştenii nu au avut căldură sunt întreruperea energiei electrice, avariile de la CET-uri, dar şi teama că facturile se vor dubla", a spus Mihai Becheanu, directorul RADET. În acest sens, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, i-a solicitat acestuia ca în bugetul pe 2010 al instituţiei să introducă la capitolul "Cheltuieli" şi sumele necesare achiziţionării de generatoare. Acestea trebuie folosite ca surse alternative în momentul în care Electrica ar avea probleme cu furnizarea energiei electrice. "Având în vedere că la fiecare punct sunt arondate, în medie, câte 10 blocuri, înseamnă că în 24 de ore, peste 200 de blocuri au rămas fără apă caldă şi căldură. Acest lucru nu este de neluat în seamă", a spus Oprescu.

Ger năprasnic în Europa
Valul de frig siberian a continuat ieri să "muşte" din estul Europei, făcând să crească numărul morţilor, şi a început să se deplaseze spre vest şi sud-vest.

Potrivit unei sinteze AFP, în Polonia au murit de frig 10 persoane, majoritatea bărbaţi fără domiciliu stabil, şi aproximativ 5.000 de locuinţe au rămas fără electricitate. În România, 31 de oameni au murit în ultimele şase zile, temperatura scăzând la - 32 de grade. La Bucureşti, oamenii străzii au fost duşi în adăposturi, iar autorităţile intenţionează să crească importurile de gaze, decretând "starea de urgenţă" care permite întreruperea aprovizionării cu gaze a marilor consumatori industriali. În Germania, au murit 14 persoane fără adăpost, iar traficul pe aeroportul din Frankfurt a fost perturbat luni. În Bulgaria, multe şcoli au fost închise. La Moscova, temperatura a ajuns la - 26 de grade marţi dimineaţă. În oraşele spaniole Valencia, Alicante şi Murcia a fost lansată alertă portocalie din cauza ninsorilor şi a rafalelor puternice de vânt. (M. Mătăchiţă)



Vedeţi care este prognoza meteo pentru următoarele două zile:

Miercuri, deşi valorile termice vor marca o creştere, vremea se va menţine geroasă dimineaţa şi noaptea îndeosebi in jumătatea de nord a ţării. Temperaturile maxime se vor încadra între -10 şi 0 grade, uşor mai scăzute în nordul Moldovei, iar cele minime vor fi cuprinse
între -16 şi -6 grade, mai scăzute în regiunile nordice.

Cerul va fi mai mult noros şi local va ninge, mai ales în sudul, centrul si estul ţării. Vântul va sufla slab până la moderat cu unele intensificări în zona montană înaltă. Pe arii restrânse va fi ceaţă, asociată cu depunere
de chiciură. Presiunea atmosferica va continua să scadă accentuat.

Joi, vremea va continua să se încălzească uşor. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între -6 şi 0 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -12 şi -2 grade. Cerul va fi temporar noros şi va ninge slab, local în jumătatea de sud a ţării şi izolat în rest. Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări în zona montană înaltă.

×
Subiecte în articol: observator