Un om de ştiinţă din Peru susţine că topirea gheţarilor poate fi contracarată cu ajutorul... vopselurilor. Eduardo Gold, preşedintele organizaţiei Asociation de Glaciares de Peru, a vorbit recent despre posibilitatea de a picta, cu alb, suprafeţele brune de pe care s-au retras gheţarii pentru a se evita ca piatra şi pământul, absorbind mai multă căldură, să accelereze la rândul lor fenomenul încălzirii globale.
Potrivit agenţiei France Presse, citată de Agerpres, ideea lui Gold a fost selectată de Banca Mondială pentru o potenţială finanţare dintre mai multe proiecte destinate luptei împotriva schimbărilor climatice. Asul din mâneca omului de ştiinţă îl reprezintă binecunoscutul fapt că albul nu absoarbe căldura ca rocile de culoare închisă, ci o reflectă, fapt pentru care temperatura scade şi se evită sau se întârzie dezgheţul. "Părţile brune sau zonele pietroase absorb mai multă căldură şi, prin urmare, contribuie la topirea mai rapidă a gheţii".
Ideea propusă de cercetătorul peruan se bazează pe un fenomen cunoscut sub numele de "feedback pozitiv": cu cât dispar gheţarii de pe o suprafaţă mai mare, cu atât mai mare este suprafaţa care absoarbe căldura şi, prin urmare, se accentuează fenomenul încălzirii.
Vopseaua care ar urma să fie utilizată ar fi ecologică, pe bază de var şi fără componenţi chimici, şi ar fi pregătită de populaţia din zonele respective. Gold consideră că la scara Anzilor peruani (3.000 km) ar fi nevoie de 15.000 de persoane şi de cinci ani de muncă. Ideea vopsirii în alb pentru a lupta împotriva încălzirii climei nu este nouă. Ea a fost susţinută de fizicianul american Steven Chu, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, dar proiectul lui Gold ar fi primul care s-ar aplica la scara gheţarilor.
În ultimii 35 de ani, gheţarii din Peru s-au redus cu 22%, ceea ce conduce la rândul său, la reducerea cu 12% a cantităţii de apă către coasta pe care trăieşte aproape 60% din populaţie, potrivit unui document al Băncii Mondiale, citat presa peruană. (Agerpres)