x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectele tragediei din Piteşti: Anumiţi copii nu vor mai putea fi trataţi

Efectele tragediei din Piteşti: Anumiţi copii nu vor mai putea fi trataţi

de Mariana Zaharia    |    17 Feb 2020   •   09:26
Efectele tragediei din Piteşti: Anumiţi copii nu vor mai putea fi trataţi

În România, nu există spitale de stat cu Secţie de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) unde să se facă tratamente stomatologice pentru copii sub anestezie generală. Un lucru periculos, atrag atenția mai mulți medici dentiști, care spun că, dacă această procedură va dispărea și de la privat, după tragedia de la Pitești, anumite categorii de pacienți nu vor mai putea avea parte de tratament. Dacă autoritățile nu vor lua măsuri, doctorii susțin că le va fi imposibil să trateze copii cu diverse maladii, care nu sunt cooperanți.

 

Plecat din țară de ceva timp, un medic dentist a scris o părere despre ceea ce s-a întâmplat la Pitești și postarea a fost distribuită de zeci de persoane cu pregătire de specialitate. Doctorul spune un adevăr dureros, acela că, uneori, sedarea pacientului este singura soluție pentru a-l ajuta. Acest lucru este considerat pertinent și susținut de mulți dintre specialiştii care au citit, mai ales că dentistul spune că a făcut cursuri de psihologie, de management comportamental doar pentru a reuși să lucreze cu cei mici. Chiar și așa, spune că au fost cazuri în care a fost nevoit să le spună părinților că nu le poate trata copiii și că, de multe ori, a plâns de neputință.

 

Adevărul crunt: se moare și la ATI

Plecat acum în Belgia, medicul povesteşte că, acolo, sistemul permite ca acești pacienți să fie trimiși la spitale, unde primesc tratament decontat de către casele de asigurări de sănătate.

„Ce faci în România cu astfel de pacienți? Ca medic, cauți soluții neîncetat și încerci orice, numai să nu le spui că nu îi poți ajuta. Ce faci când pivești ochii înlăcrimați ai copilului și știi care este varianta corectă de tratament? Și se rupe sufletul în mii de bucăți. Încerci cu inhalo-sedare, cu tot felul de siropuri și nimic nu funcționează. Îmi aduc aminte cum m-am simțit când, stând de vorbă cu un anestezist, mi-a zis că putem face sedare profundă pe copii în cabinet, fără probleme. Simți că îl vezi pe Dumnezeu în acel moment. Vezi luminița de la capătul tunelului. Din păcate, se pot întâmpla și tragedii. Doare și lasă răni adânci. Nicio intervenție nu este sută la sută sigură. Ce face statul pentru copii din punct de vedere al sănătății orale? Nimic! Prevenție zero, programe de informare părinți zero, decontarea tratamentelor zero”, explică medicul.

 

Dentiştii atrag atenția și asupra faptului că este posibil ca, în urma tragediei de la Piteşti, mulți părinți să refuze să își mai ducă copiii la stomatologie sau vor refuza inclusiv anestezia comună.

 

Petru a fost înmormântat

Băiatul în vârstă de 4 ani, pacient al unei clinici stomatologice din Pitești, care a murit în urma unei analgo-sedări la dentist, a fost înmormântat, ieri, în comuna natală, Mihăești, judeţul Argeș. Sute de oameni au fost alături de părinții răpuși de durere. Mama și tatăl copilului urmeză să fie audiați de către polițiști ca să spună ce s-a întâmplat la clinică. Anchetatorii mai au nevoie de cel puțin două săptămâni ca să afle cauza morții băiatului și își pun toate speranțele în rezultatele testelor toxicologice pentru că autopsia nu a dat răspunsuri la multe întrebări. S-a văzut, însă, că Petru era un copil sănătos şi, cel mai probail, substanțele folosite pentru anestezie i-ar fi provocat un stop cardio-respirator.

×