Deficitul de gaze rezultat din sistarea livrărilor de gaze ruseşti către România, prin staţia Isaccea, va fi acoperit prin producţia internă, cantităţile de gaze aflate în stocuri şi reducerea consumului la centralele termice şi trecerea la combustibilul alternativ, a declarat, astăzi, premierul Boc.
El a arătat că deficitul de gaze este de 4,7 milioane metri cubi pe zi, cantitate care intră zilnic în ţară prin Isaccea şi care în prezent este oprită de la livrare. Premierul a asigurat însă că situaţia este sub control, iar consumatorii casnici nu vor fi afectaţi. În acelaşi timp se încearcă aprovizionarea cu gaze în siguranţă şi a consumatorilor industriali. ''Deşi situaţia nu este una dintre cele mai favorabile României, pot să vă asigur că avem situaţia sub control şi că nici un consumator casnic nu va fi afectat, nici un cetăţean (...) nu va suferi din cauza situaţiei existente între Rusia şi Ucraina. Vom asigura în continuare funcţionarea normală a sistemului pentru consumatorul casnic şi pentru cel industrial', a afirmat şeful Executivului. Boc a adăugat că există şi factori care ar putea influenţa condiţiile furnizării gazelor, informează Agerpres. "Avem două constrângeri, una legată, pe termen mediu, de evoluţia acestei situaţii dintre Rusia şi Ucraina şi, în al doilea rând, pot apărea variabile în funcţie de temperaturile de afară. Dacă temperatura va merge mai jos de minus 15 grade, s-ar putea să apară izolat unele probleme legate de presiune, dar şi în acele condiţii echipele tehnice sunt pregătite să intervină şi să facă faţă provocărilor'', a susţinut primul-ministru.
Aceleaşi asigurări le-a dat şi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, cantitatea de gaze care intra zilnic prin staţia Isaccea 2 este de 4,7 milioane metri cubi de gaze, iar consumul zilnic în România este de 61,5 milioane metri cubi de gaz pe zi. Din această cantitate, populaţia consumă 34 milioane metri cubi. "Din totalul cantităţii de gaze consumate, 33 milioane metri cubi de gaze reprezintă producţia curentă zilnică, 26 milioane metri cubi de gaze este producţia depozitată, iar 2,5 milioane metri cubi reprezintă importurile prin punctul Medieşul Auriu", a afirmat Videanu. "În condiţiile actuale, soluţia este de a reduce consumul de gaze la nivelul CET-urilor şi înlocuirea acestuia cu sursele alternative, cum ar fi păcura. Stocurile pentru fiecare CET sunt asigurate pentru 10 - 12 zile, la ora actuală", a precizat acesta. Potrivit ministrului Economiei, "situaţia este sub control iar niciun CET şi implicit, niciun consumator final nu va fi afectat de stoparea livrărilor de gaze prin punctul Isaccea 2, prin care intrau 4,7 milioane metri cubi de gaze pe zi".
România dispune de rezerve totale de 2,2 miliarde metri cubi de gaze naturale iar autorităţile au dat asigurări că gospodăriile nu vor fi afectate de scăderea importurilor din Rusia. În plus, scăderea livrărilor Gazprom intervine într-un context în care numeroase companii funcţionează în program redus din cauza scăderii comenzilor. Compania Petrom, filială a grupului austriac OMV, a decis să închidă începând de luni combinatul chimic Doljchim, ceea ce ar urma să permită României să beneficieze de o rezervă suplimentară de 1,2 milioane metri cubi pe zi. Înainte de această criză a gazelor, România importa din Rusia aproximativ 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. Sursele de acoperire sunt din producţia internă - Romgaz, Petrom şi alţi producători - circa 33 de milioane metri cubi pe zi, din depozitele de înmagazinare circa 26 de milioane metri cubi, care este capacitatea maximă de extracţie, deşi în momentul de faţă se extrag doar 19 milioane mc, iar din import se acoperă o cantitate de 6,5 milioane metri cubi de gaze naturale, din care 4 milioane mc intră pe la Isaccea şi 2,5 milioane mc pe la Medieşu Aurit.
Adriean Videanu a mai precizat că, începând cu ora 12:00, va avea loc o întrunire a comandamentului de criză al Termoelectrica în cadrul căreia se va discuta despre situaţia gazelor.
Livrările de gaze ruseşti spre Bulgaria, Grecia, Turcia şi Macedonia au fost oprite în noaptea de luni spre marţi, ca rezultat al conflictului privind preţul gazului între furnizorul rus Gazprom şi Ucraina, prima ţară de tranzit a gazului rusesc. Livrările au fost oprite şi în relaţia cu România, prin staţia Isaccea 2, iar importurile de gaze din Rusia au scăzut la 73%, directorul general Transgaz susţinând că aceasta nu afectează consumatorii români, deoarece stocurile existente pot acoperi consumul.
Citește pe Antena3.ro