x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eparhiile de Huşi şi Slobozia au episcopi noi.

Eparhiile de Huşi şi Slobozia au episcopi noi.

de Daniela Cârlea Şontică    |    19 Iun 2009   •   00:00

PS Vincenţiu este Episcop de Slobozia şi Călăraşi, iar PS Corneliu, episcop al Huşilor



În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de astăzi, 18 iunie, au fost aleşi Preasfinţitul Părinte Vincenţiu în scaunul de episcop al Eparhiei Sloboziei şi Călăraşilor, iar PS Corneliu, în scaunul eparhial al Episcopiei Huşilor.  

PS Vincenţiu, care până acum a îndeplinit funcţia de episcop vicar patriarhal, s-a născut în 1954, în Bucureşti, din părinţii Petru şi Elena Grifoni. Studiile şi le-a făcut la Liceul Matei Basarab, apoi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu. A lucrat în cadrul Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă din Bucureşti în calitate de corector şi secretar de editură, pregătind publicaţiile în limba engleză.

Între 1983-1990 a fost redactor la Editura Mitropoliei Olteniei şi a Arhiepiscopiei Craiovei. În monahism a intrat în 1983, la Mănăstirea Lainici. Din 1990 a fost numit superior al Aşezămintelor româneşti de la Ierusalim şi Iordan, precum şi reprezentant al Patriarhiei Române pe lângă Patriarhia Ierusalimului. Episcop vicar patriarhal a fost ales în 1994.

Preasfinţitul Părinte Corneliu Onilă Bârlădeanul s-a născut în satul Corni-Albeşti, judeţul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinţii Eugen şi Ruxandra Onilă. A urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, apoi a studiat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. Între 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeaşi facultate. A făcut studii şi la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universităţii Marburg ­ Germania, ca bursier al Diakonisches-Werk, EKD. În 1997 a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopiei Huşilor, iar din 1998 a fost numit vicar administrativ al eparhiei respective.

×
Subiecte în articol: observator