x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator “Eticheta regală” nu este un protocol perimat

“Eticheta regală” nu este un protocol perimat

27 Oct 2014   •   17:08
“Eticheta regală” nu este un protocol perimat

Majestatea Sa Regele Mihai I al României a împlinit 93 de ani pe 25 octombrie. Pentru aniversare i s-au dedicat multe evenimente. Marţi, 28 octombrie, începând cu ora 17.00, la Ateneul Român va fi lansat volumul “Eticheta regală”, de Sandra Gătejeanu Gheorghe, în prezenţa membrilor Familiei Regale.

Autoarea, Sandra Gătejeanu Gheorghe, împărtăşeşte din experienţa sa ca Director de Protocol al Casei Majestăţii Sale: “Este esenţial să înţelegem că eticheta nu e un concept perimat sau demodat (...) Respectarea regulilor protocolare reprezintă oricând o condiţie pentru reuşita evenimentelor private sau a celor oficiale.”

“Bogat ilustrată cu imagini de epocă şi fotografii recente ale membrilor Familiei Regale sau detalii ce ţin de protocolul regal, cartea prezintă eticheta care a însoţit şi care însoţeşte în continuare evenimentele desfăşurate sub egida Casei Regale. Găsim, astfel, de la un scurt istoric al ceremonialului regal la semnificaţia conceptului de <> şi la simbolurile autorităţii supreme – însemnele regale; de la regulile de etichetă în prezenţa membrilor Familiei Regale (atât în cadrul întâlnirilor, cât şi în scris) la ţinutele adecvate pentru diferite tipuri de evenimente; de la recepţiile tematice la ceremoniile de decorare; de la titlul de Furnizor al Casei Regale la relaţiile dintre membrii Familiei Regale şi reprezentanţii Corpului Diplomatic; de la dineurile oficiale la vizitele regale (atât în ţară, cât şi în străinătate) şi principalele sărbători regale.”, informează Curtea Veche Publishing, editura la care apare cartea.

Iată ce spune despre această apariţie inedită pentru cei mai mulţi dintre noi Alteţa Sa Regală Principele Radu al României: “Volumul de faţă nu este un manual de stil. El este un fel discret de a ne pune oglinda în faţă. Niciunul dintre noi nu se naşte cu eticheta în sânge. Nu este o ruşine ori o crimă faptul că greşim în comportamentul faţă de noi înşine, faţă de ai noştri sau faţă de societate. Ruşine este să nu deschizi paginile unei astfel de cărţi şi să te încăpăţânezi să crezi, în ciuda evidenţei, că ai dreptate, refuzând să devii mai bun.”
Intrarea la evenimentul care se desfăşoară în foaierul Ateneului Român va fi liberă.

×