x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ex-ministrul Andronescu a dat masterate tuturor universităţilor

Ex-ministrul Andronescu a dat masterate tuturor universităţilor

de Eugenia Mihalcea    |    16 Oct 2009   •   00:00



Cu o zi înainte să plece din funcţia de ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu a dat un ordin prin care a dat liber la masterate. Mai exact, la 29.09.2009, Andronescu a semnat un ordin care prevede înfiinţarea de programe de studii universitare de masterat fără avizul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) contestă ordinul referitor la înfiinţarea de masterate şi îi cere ministrului interimar al învăţământului, Emil Boc, să revoce acest act. ANOSR precizează că a fost nevoie doar de o solicitare a universităţii, în baza deciziei Senatului, "pentru ca ministrul Andronescu să dea drumul la masterate pe bandă rulantă. Doar cine nu a cerut nu a primit", se arată în comunicatul Alianţei.

Organizaţia atrage atenţia că prin acest ordin s-a dat liber la o serie de programe de masterat, în universităţi unde ARACIS a dat calificativul "lipsă de încredere", acesta fiind cel mai mic calificativ care se poate primi în urma unei evaluări calitative. Mai mult, unele universităţi care se regăsesc în respectivul ordin nici măcar nu au trecut prin procesul de evaluare al ARACIS.

"În timp ce doamna Ecaterina Andronescu vorbea de asigurarea calităţii în învăţământul universitar şi de eforturile pe care dânsa le face pentru a ajunge la o educaţie performantă, doamna ministru semna ordinul prin care se încălcau, cu bună ştiinţă, hotărârile Consiliului ARACIS", se precizează în comunicatul ANOSR.

Exemplele sunt elocvente: controversatei Universităţi din Iaşi i-au fost oferite pe tavă 25 de programe de masterat, iar Universităţii Politehnica Bucureşti - condusă chiar de către Ecaterina Andronescu - i-au fost aprobate 170 de programe de masterat. ANOSR precizează că la Politehnică, o universitate cu profil tehnic, se vor putea face inclusiv masterate de "Politici europene", "Studii europene. Instituţii şi valori" şi de "Managementul resurselor umane".

În aceste condiţii, ANOSR solicită actualului ministru interimar al Educaţiei, Emil Boc, revocarea ordinului respectiv şi revenirea la Legea nr. 2/2008, care nu a fost aborgată şi care permite doar instituţiilor care au obţinut avizul "grad de încredere ridicat" să înfiinţeze programe de masterat fără avizul ARACIS.

×
Subiecte în articol: scoala