x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Excepţii de la plata CAS

Excepţii de la plata CAS

de Diana Scarlat    |    12 Ian 2010   •   00:00
Excepţii de la plata CAS
Sursa foto: Dragoş Stoica/JURNALUL NAŢIONAL

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan (foto), a declarat ieri că plata CAS, prin propunerea din legea pensiilor, se va aplica doar celor care au exclusiv venituri din drepturi de autor, şi nu celor care au şi contracte de muncă.



Ministrul a precizat că această prevedere va fi aplicată din 2011, dacă va fi aprobată. "Este vorba despre drepturile exclusiv de autor, nu este vorba şi de cei care au şi contracte de muncă, de creatorii care fac cărţi sau spectacole. Este vorba despre cei care sunt plătiţi exclusiv pe drepturi de autor sau convenţii civile. Mai mult, pensionarii care au drepturi de autor nu plătesc aceste drepturi pentru că ei deja au pensii", a declarat Mihai Şeitan.

El a explicat necesitatea aplicării acestei măsuri prin faptul că se referă la oamenii care nu au dreptul la pensie, aceasta fiind o asigurare pentru pensie, iar noua lege a pensiilor trebuie să stabilească drept principiu de bază, între altele, obligativitatea participării la sistemul de pensii a celor care realizează venituri profesionale.

"Urmează ca acest proiect, după ce va fi aprobat de Guvern, completat cu respectivele propuneri, să fie transmis Parlamentului spre dezbatere. Eu nu pot să vă spun că proiectul se aplică anul acesta. Eu discut în situaţia unui sistem de pensii care urmează să intre în vigoare la sfârşitul acestui an, dacă nu cumva chiar anul viitor. Sperăm ca până la începutul lunii februarie să-l avem definitiv şi urmează ca la finalul lunii să-l trimitem în Parlament, tot sub formă de proiect", a mai precizat Şeitan, pentru Jurnalul Naţional.

×
Subiecte în articol: observator