x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expertiza ADN pe inima lui Milea

Expertiza ADN pe inima lui Milea

13 Mai 2005   •   00:00

Resturile biologice ale inimii generalului Vasile Milea, ridicate joi de specialistii medico-legisti care au participat la deshumarea ramasitelor pamantesti ale ultimului ministru comunist al Apararii Nationale, vor fi supuse expertizei ADN.

  • de VASILE SURCEL
  • ASTEPTARE. Dupa cateva luni de la deshumarea ramasitelor trupesti ale lui Milea se vor putea afla cauzele mortii sale
    Aceasta investigatie ultramoderna si extrem de complexa are drept scop stabilirea daca inima, care a fost conservata intr-un recipient cu formol, aflat in cripta familiei, a fost, cu certitudine, cea care a batut in pieptul lui Milea, in timpul cand acesta traia.

    SUSPICIUNI. Ceea ce se stie cu siguranta este ca recipientul care continea cordul a fost primit de familie abia in luna martie 1990, la aproape o jumatate de an dupa moartea fostului ministru. Recipientul respectiv a fost introdus in mormant in aceeasi perioada, dupa ce familia si-a construit monumentul funerar. Pana la efectuarea expertizei ADN, singura dovada ca acea inima ar fi a lui Milea o reprezinta afirmatiile facute de medicii legisti, in primavara anului 1990. Expertii criminalisti si medico-legisti care au participat la exhumarea fostului ministru al Apararii au mai prelevat din scheletul acestuia si cateva fragmente de material osos. Dupa autopsia facuta imediat dupa moartea lui Milea, se mentiona existenta unor urme balistice pe coasta C6, care ar fi fost "ciobita". Noile investigatii au evidentiat ca, in realitate, este vorba despre coasta C7, care prezinta intr-adevar astfel de urme. Analiza atenta a acestora este deosebit de importanta, deoarece, dupa finalizarea ei, probabil peste 2-3 luni, se va putea determina cu precizie care a fost traiectoria glontului ucigas. Abia atunci se va putea sti daca Milea a fost impuscat din fata sau din spate. Tot pentru identificarea certa a ramasitelor pamantesti, la deshumarea lui Milea a fost invitat si generalul Stanicioiu, fost director al Spitalului Militar Central si specialist stomatolog. El este cel care a avut grija de dantura lui Milea, caruia i-a facut doua proteze semimobile, fixate pe doua coroane de aur. Dupa deschiderea sicriului, cand expertii au examinat craniul, generalul Stanicioiu a recunoscut cu exactitate toate lucrarile dentare executate de el cu ani in urma.

    UNDE SUNT AGENDELE LUI MILEA? Reluata in urma cu un an, ancheta mortii lui Milea s-a dovedit a fi deosebit de laborioasa. Cu atat mai mult cu cat, in anumite cazuri, procurorii anchetatori s-au lovit de o anumita "opacitate" a reprezentantilor MApN. Spre exemplu, nici pana acum nu s-a putut da de urma celor doua agende personale in care fostul ministru Vasile Milea a consemnat minutios toate ordinele primite de la Ceausescu, cat si pe cele pe care le-a dat el personal. Din documentele intocmite in Decembrie ’89 rezulta ca acele carnete au fost sigilate intr-un plic, impreuna cu ochelarii, stiloul si actele personale ale lui Milea. Apoi, plicul respectiv a fost trimis la MApN. Acum, dupa reluarea anchetei, organele competente ale Armatei sustin ca agendele lui Milea ar fi disparut fara urma, fiind foarte posibil sa se fi pierdut. Disparitia lor este cu atat mai ciudata, cu cat restul obiectelor personale ale lui Milea, trimise in acelasi plic, nu au avut absolut deloc aceeasi soarta. Din contra, ele sunt si acum expuse la Muzeul Militar Central, in sala dedicata Revolutiei.

    GLONTUL
    Un alt mister care planeaza asupra imprejurarilor mortii lui Milea este legat de glontul care l-a ucis. In primele momente de dupa constatarea decesului sau, din birou a fost ridicat revolverul, incarcatorul si tubul cartus. Initial, glontul nu a putut fi descoperit. In schimb, senatorul Sergiu Nicolaescu sustine ca, in cursul investigatiilor efectuate de Comisia senatoriala pentru cercetarea evenimentelor din Decembrie 1989, ar fi gasit proiectilul infipt intr-unul dintre peretii biroului in care a murit Milea. Atunci s-au facut inregistrari video, care au disparut fara urma. La fel ca si glontul. Realitatea existentei acelui proiectil a fost demonstrata, de curand, de procurorii care cerceteaza imprejurarile mortii lui Milea. Sub noua tencuiala de pe peretii incaperii, ei au descoperit un orificiu oval similar celui lasat de un glont. In interiorul orificiului s-au identificat urme de metal, probabil plumb, care este posibil sa provina din proiectilul ucigas.

    ×
    Subiecte în articol: observator milea